Под липите:  Връчват поетичен приз без публика

Под липите: Връчват поетичен приз без публика

 

Без обичайната публика заради наложените строги санитарни мерки около коронавирусната пандемия  ще бъде връчена голямата награда Златно яйце на най-стария национален конкурс за младежка поезия на името на Веселин Ханчев в Стара Загора.

Отчитането на резултатите от 37-то издание на конкурса, в което участват 142 автори от цялата страна ще стане от 18,00 часа на 30 октомври в сградата на старозагорския регионален  исторически музей, до залата обаче ще бъдат допуснати едва тридесетина души, в това число 3-членното жури и неколцина от организаторите: община Стара Загора, библиотека „Родина“ и къща-музей „Гео Милев“.

За да бъде компинсирано донякъде оскъдното зрителско присъствие се обмисля възможността церемонията да бъде предавана он-лайн в Интернет.

С 50 повече спрямо предходната 2019-а са мераклиите за статуетката, изработена през 1995 година от Костадин Ненов, сходен рекорд от 150 творци е имало преди петилетка, когато с голямата награда и първа стихосбирка под наслов „Птиците на Лола“ се поздрави студентът Богомил Господинов.

Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата  имат момичетата – 105 срещу 37 момчета. Свои представители имат всички области в България като най-много, 36, са от София, а от града - домакин са 9. Много силно участие има и от Шумен - 8, Пловдив – 6, както и от Велико Търново и Бургас – по 5.Сред кандидатите за славата е и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга.

Началото на конкурса „Веселин Ханчев“ е поставено през вече далечната 1984-а година,

а сред носителите на приза са поети като Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др. Повечето от тях остават в конкурса и като членове на журито, сред които четем още имената на Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Петър Чухов, Марин Бодаков и др.

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата  книга със заглавие „Навици”  на миналогодишната победителка Габриела Манова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.