0

Т рупата на старозагорската държавна опера подготвя бляскаво завръщане пет години по-късно на сцената насред игралното поле на стадион „Берое“ за вердиевия шедьовър „Аида“. 

Трупата на старозагорската държавна опера подготвя бляскаво завръщане пет години по-късно на сцената насред игралното поле на стадион „Берое“ за вердиевия шедьовър „Аида“. 

Спектакалът ще бъде на 10 юли, като този път на мястото на починалия от COVID-19 миналата година Камен Чанев в образа на Радамес ще бъде добре познатия на тукашните меломани италиански тенор Дарио Ди Виетри, съобщи директорът Огнян Драганов, който е режисьор.

Той припомня, че Ди Виетри е сред най-талантливите ученици на Павароти, Катя Ричарели и Бруна Балиони, а последното му засега излизане в тази роля е било през май в египетската столица Кайро.

През годините е регистрирал е престижни гостувания на сцените на Миланската Скала, Римската опера, Арена ди Верона, Сан Карло в Неапол, Фестивала “Пучини” в Торе дел Лаго, Гръцката национална опера, Полската национална опера, Операта в Дубай, Центъра за изкуства в Сеул – Южна Корея. Италианският гост ще си партнира на огромната сцена с мецосопраното Даниела Дякова /Амнерис/, а партиите на Аида ще изпълнява Елена Баръмова.

Над 250 души ще се включат за реализацията на спектакъла:оркестър, хор с хормайстор Младен Станев, балетът под ръководството на Силвия Томова, представители на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”, детско-юношеска школа за опера и балет към трупата. Диригент ще бъде проф. Ивайло Кринчев, а сценографията е на художниците Венцислав Петров и Иван Господинов.Костюмите по проектите на италианеца Салваторе Русо ще бъдат адаптирани от Теодора Джамбазова.

С постановката на „Аида“ ще стартира оперното лято в Града на липите, за 16 юли насред Античния форум е планирана „Тоска“ с участието на сърбина Желко Лукич в образа на Скарпия, който пристига за пръв път у нас по покана на Огнян Драганов. С този спектакъл ще бъде почетена 30-годишната творческа дейност на Цветелина Василева, която ще изпълнява партиите на Тоска.