0

38 рисунки на академик Дечко Узунов ще бъдат показани пред почитателите на творчеството му в Стара Загора.

38 рисунки на академик Дечко Узунов ще бъдат показани пред почитателите на творчеството му в Стара Загора.

Подборката е направена от директора на художествената галерия в Казанлък Христо Генев и е посветена на 120-та годишнина от рождението на големия творец.

В експозицията са включени последните рисунки на майстора, които са част от дарението, направено на казанлъчани от съпругата му Олга при откриването на къщата-галерия само месец след кончината му през 1986 година.

Генев припомня, че домът, където на 22 февруари 1899 г. се ражда един от най-значимите художници на миналия ХХ век, е бил възстановен по инициатива на казанлъчани. Лично академик Узунов е направил чертежите и указал къде и какви негови работи да бъдат окачени. Сред подарените творби е и негов автопортрет, на който за НХГ той направил копие. В експозицията с 93-те акварелни рисунки и графики са включени и 4 творби, дарени от племениците му Атанас и Христо Нейкови.

На практика подбраните от Христо Генев рисунки за пръв път ще напуснат постоянната експозиция в родната му къща.

Постоянната експозиция в казанлъшката художествена галерия включва 266 живописни и скулптурни творби. Сред тях са 57 икони от периода ХVІІ-ХХ в и близо 100 работи на родени и свързани с Града на розите автори: Петко Клисуров, Иван Вълчанов, Иван Енчев-Видю,  Иван Милев, Иван Пенков, Димитър Чорбаджийски-Чудомир, Мара Чорбаджийска и др.

Представени са  и 171 творби на 88  бележити български художници като  Иван Мърквичка, Никола Кожухаров, Стефан Иванов, Борис Денев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Владимир Димитров-Майстора, Васил Стоилов, Илия Петров, Кирил Цонев, Бенчо Обрешков, Александър Петров, Димитър Казаков - Нерон, както и  скулпторите Александър Андреев, Жеко Спиридонов, Андрей Николов, Анастас Дудулов, Петър Рамаданов и Иван Лазаров.

В началото на годината близо 1000 жители на Казанлък сложиха подписи под искане министерството на културата да обяви за паметник на културата пано на тема „Розоберачка“, рисувано от Дечко Узунов през 1981 година във фоайето на някогашния балкантуристки хотел в центъра на града. Вече близо 3 десетилетия то стои скрито зад гипсокартони и се виждат само ъгълчета от монументалната фреска. Близо 9 месеца по-късно все още няма отговор от културното ведомство.