Под липите дирят преброители на бездомни кучета

Под липите дирят преброители на бездомни кучета

Четирима души с опит в областта на ветеринарната медицина и статистиката търси спешно община Стара Загора, която възнамерява да извърши през ноември преброяване на бездомните кучета в града и селата край него.

Броенето на лаещите е в  изпълнение на „Наредба №4 от 1 февруари 2021 г. за прилагане на Национална програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на Република България и за процедури по нейното изпълнение, механизма на финансиране и отчетност“ и общинската програма за  овладяване на популацията на безстопанствени псета. Организаторите на броенето коментират, че към двата екипа могат да се присъединят и представители на организации за защита на животните.В момента общината разполага с приют за бездомни четириноги в село Могила, чийто капацитет е за 120 животни. Наблюденията през последните години показват, че само в града има между 400 и 450 скитащи кучета, част от които са преминали през приюта, напоследък броят им е нараснал най-вече заради пандемичната обстановка и изхвърлянето на новородени от бившите им стопани. Седмично на горещия телефон се получават между 10 и 20 сигнала за безпризорно скитащи кучета по улиците на града и околните села.Единични са случаите на нападнати и ухапани жители, като в повечето нападението е от страна на домашни любимци, пуснати без повод от стопаните си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.