Под 1% са заразените с коронавирус в социалните услуги

Под 1% са заразените с коронавирус в социалните услуги

Няма новозаразени последните дни

Над 16 000 са потребителите на всички социални услуги, 10 800 души пък са служителите, които ги обслужват и към днешна дата още вървят тестванията в социалните услуги. До този момент потвърдените заразени потребители са 54, а заразеният персонал е 45 човека. Това са данни към 28 май тази година. На фона на над 26 000 ангажирани в социалните услуги потребители и служители, това е една много малка част на заразяване - под 1% болни в социалните услуги. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова за „Монитор“. 

„Смятам ,че сме направили всичко необходимо за ограничаване на коронавируса. Доскоро имаше промяна всеки ден в броя на болните в тези услуги, а сега през последните няколко дни няма нови случаи на зараза“, коментира още Стоименова.

Ловеч е една от последните области със заразен служител в социалните услуги „Специално проследих този случай, става дума за социален работник от Центъра за обществена подкрепа, хората имат нужда да чуят това че,  дамата – социален работник, не е имала досег с потребители.“, разясни още Стоименова.  Жената е карантинирана за 28 дни, въпреки че първият тест е бил положителен, а втория е бил отрицателен, но въпреки това е карантинирана, обясни още зам.министър Стоименова.

Контактни на заразената са били 4 души и въпреки отрицателните им тестове те са поставени под 14 дневна карантина, каза още Стоименова. „Взети са мерки да няма разпространение на заразата. От къде се е заразила жената не е ясно, нямаме информация да е пътувала“, каза още Стоименова и подчерта, че заразената в Ловеч социална работничка нито преди тестването, нито след тестването е имала досег до социалните услуги.

Имаше и доброволци, които се включиха към социалния патронаж, а някои от общините са поели инициатива и те да се тестват за коронавирус, разясни още Стоименова. „Нямаме информация за заразени такива. Аз също бях доброволец и раздавах храни и мога да кажа от първо лице, че сме спазвали всички мерки за превенция. Възрастните хора и хората с увреждания, които посетихме бяха много щастливи от факта, че държавата в лицето на Агенцията за социално подпомагане се е погрижила за тях“, разказа още зам.социалният министър.

Адрияна Стоименова обясни, че е била доброволец и на горещата телефонна линия, предоставена от МТСП за гражданите. „Един от хората, които се обади ми каза, че най голямата болест е самотата - това, от което имаха най-голяма нужда възрастните, беше да споделят и да поговорят с някого, неизвестното ги плашеше и това че социалната изолация ги прави още по сами, това че не могат да излизат и  комуникират“, обясни още Стоименова.

Всички,  които са се обаждали са били осведомени за услугите, които МТСП предлага, а някои дори били насочвани към лекар, когато това било нужно. „Нямаше човек, който да е потърсил помощ и съдействие от нас и да не я е получил“, категорична бе Стоименова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.