0

П очти всички секции зад граница за вота на 4 април все още са непопълнени. От общо 465 комисии в чужбина в пълен състав са 47. Това става ясно от решението на ЦИК за назначаването на секциите в чужбина.

Почти всички секции зад граница за вота на 4 април все още са непопълнени. От общо 465 комисии в чужбина в пълен състав са 47. Това става ясно от решението на ЦИК за назначаването на секциите в чужбина.

Става дума за пет в  Германия, три във Франция, две в Сърбия, както и по една в Гърция, Белгия и Молдова. Сред онези СИК, който вече имат пълен комплект председател, заместник, секретар и членове са и тези в Турция. Там за изборите трябва да има 35 секции, а 34 от тях са съставени в пълен обем. Само в една и липсва един член.  

Иначе освен в Турция, сред най-напредналите в сформирането на секциите са в Белгия, Гърция и Франция. Там секциите са с между един до трима липсващи членове. Останалите държави секциите са празни, като в техният състав до момента има определен само един човек, най-вероятно човек от външно министерство, тъй като от ведомство по право имат по един човек в секция зад граница.

Съставите бяха попълнени след консултации в ЦИК с партиите и коалициите, регистрирани за вота, в това число и извънпарламентарни. Представителите на БГ общностите също имат право да излъчат свои лица за членове на секциите, ако има вакантни места, като това тепърва ще стане след консултации с посланиците в дадените държави.

Иначе ЦИК прие и методическите указания за секциите в чужбина с инструкции какво се прави в деня на вота. Те в по-голямата си цялост повтарят тези за секциите в страната.

На 3 април те ще получат от ръководителя на мисията ни всички изборни книжа, в това число бюлетините, списъците, както и урните. Изрично е записано, че е забранено предварителното раздаване на изборни книжа и материали, както и изнасянето им.  В изборното помещение не се допускат разговори от присъстващите на език, различен от българския. Не се допуска гласуване със свидетелство за управление на МПС. Това може да става само с лична карта, паспорт, дипломатически или служебен паспорт, или военна карта – само за военнослужещите.

Бюлетината трябва да се откъсне пред самия избирател. Забранено е да се откъсват бюлетини от кочана предварително. Ако това се случи, то СИК се уверява, че тя е по образец и върху нея няма никакви отбелязвания. Избирателят пък трябва да излезе от кабината със сгъната бюлетина по указания начин и да я подаде на член на СИК, който на свой ред да постави задължително втори печат на гърба на бюлетината и да свери дали номера съответства на номера в кочана. Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да поиска втора бюлетина, но само веднъж. За недействителна ще се счита онази бюлетина, ако даден избирател покаже своя вот, заснеме го. В този случай на него не се дава втора бюлетина, той не се допуска повторно да гласува и не се подписва в списъка за гласуване.

Пликът с формуляра на протокола не се използва за подложка при попълване на черновата, понеже протоколът е отпечатан на химизирана хартия. При попълване на данните в черновата на протокола и преди и след пренасянето им в официалния формуляр се извършва проверка дали са изпълнени вписаните в него контроли. Избирателната кутия не се отваря. Всъщност протоколите за секциите зад граница не са толкова сложни, както тези в страната, защото там няма машинно гласуване.

Решенията на СИК извън страната ще могат да се обжалват пред ЦИК, като жалбите ще се подават на мейла на комисията или ръководителя на дипломатическата ни мисия, който я изпраща незабавно в ЦИК. Срокът за произнасяне е незабавен - до 1 час от постъпване на жалбата и преди края на изборния ден. Отказ на комисията да допусне избирател да гласува трябва да е в писмена форма с кратки мотиви, връчва се на избирателя, а той може това да оспори това пред ЦИК по електронен път.