0

44% или 1 363 183 от всички избиратели на местните избори са гласували с преференция. Това обяви по време на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

44% или 1 363 183 от всички избиратели на местните избори са гласували с преференция. Това обяви по време на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Най-много е гласувано с преференции в Симитли където е 92% и Челопеч където е 86%, а най-малко Черноочене с 3%, Якоруда с 4% и Хитрино с 8%. В столична община са гласували 21% с преференция, в Пловдив 36%, а във Варна 45%. Андреев уточни, че в другите по-големи градове варива между 40% и 50%. Той заяви, че в 16 от листите има пренареждане на основана на преференциите.
Също така Андреев каза, че избирателната активност на втори тур е към 20:00ч. е 42,10% или 1 674 147 души. Тя е изчислена въз основа на общия брой избиратели, които са гласували за кметове на общини и кметства. Най-висока активност е отчетена в Белене 83,3% и Георги Дамяново 83,33%. Най-ниска пък е в Пловдив -28,91% и във Варна където е 28,97%.

Жалбите и сигналите, които са получени от насрочването до днес са 348, като те са извън изборните дни. От тях 78 срещу решения на ОИК, 137 относно регистрация на кандидати, партии и коалиции. 18 жалби са постъпили за повторно преброяване, като Андреев уточни, че са ги препратили към ОИК и административните съдилища. 98 жалби срещу предизборни кампании. Той добави, че на 3 ноември в ЦИК са постъпили общо 129 жалби и сигнали, от които 62 са били във връзка с нарушенията на организацията на изборния ден, 16 жалби или сигнали, които са били за нарушения на избирателните права. 44 сигнали и жалби за агитация в изборния ден, като 20 от тях са свързани с публикуването на социологическите проучвания. Андреев каза, че по тези случаи ЦИК е взела решения и е установила нарушение и следва съставяне на акт и налагането на административна наказателна санкция. Той уточни, че това било срещу 9 медии. Говорителят на ЦИК добави, че също така има 7 жалби за купуване на гласове.

Също така съобщи, че в Шумен една от полиичесите сили оспорва изборите, както за обшинкси съветници, така и за кмет. 

По въпроса за кмета на Несебър, който е арестуван, Андреев заяви, че са ЦИК е разгледал писмото, което е постъпило от областния управител на Бургас и са били поставени 4 основни въпроса, но те били свързани с тълкуването на ЗМСМА. „ЦИК винаги е съблюдавала своите правомощия и няма как да дава становища по тълкуването на ЗМСМА. В тази връзка ние сме отговорили писмено на областния управител на Бургас, където изразихме това становище и от тук нататъка мислим, че ЦИК ясно е дала отговор на това питане“, съобщи Андреев. Той добави, че областният управител трябвало да прецени всички приложими разпоредби в ЗМСМА във връзка със стъпването в длъжност на кмета на община Несебър.