Почти всеки втори е гласувал с преференция

Почти всеки втори е гласувал с преференция

44% или 1 363 183 от всички избиратели на местните избори са гласували с преференция. Това обяви по време на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Най-много е гласувано с преференции в Симитли където е 92% и Челопеч където е 86%, а най-малко Черноочене с 3%, Якоруда с 4% и Хитрино с 8%. В столична община са гласували 21% с преференция, в Пловдив 36%, а във Варна 45%. Андреев уточни, че в другите по-големи градове варива между 40% и 50%. Той заяви, че в 16 от листите има пренареждане на основана на преференциите.
Също така Андреев каза, че избирателната активност на втори тур е към 20:00ч. е 42,10% или 1 674 147 души. Тя е изчислена въз основа на общия брой избиратели, които са гласували за кметове на общини и кметства. Най-висока активност е отчетена в Белене 83,3% и Георги Дамяново 83,33%. Най-ниска пък е в Пловдив -28,91% и във Варна където е 28,97%.

Жалбите и сигналите, които са получени от насрочването до днес са 348, като те са извън изборните дни. От тях 78 срещу решения на ОИК, 137 относно регистрация на кандидати, партии и коалиции. 18 жалби са постъпили за повторно преброяване, като Андреев уточни, че са ги препратили към ОИК и административните съдилища. 98 жалби срещу предизборни кампании. Той добави, че на 3 ноември в ЦИК са постъпили общо 129 жалби и сигнали, от които 62 са били във връзка с нарушенията на организацията на изборния ден, 16 жалби или сигнали, които са били за нарушения на избирателните права. 44 сигнали и жалби за агитация в изборния ден, като 20 от тях са свързани с публикуването на социологическите проучвания. Андреев каза, че по тези случаи ЦИК е взела решения и е установила нарушение и следва съставяне на акт и налагането на административна наказателна санкция. Той уточни, че това било срещу 9 медии. Говорителят на ЦИК добави, че също така има 7 жалби за купуване на гласове.

Също така съобщи, че в Шумен една от полиичесите сили оспорва изборите, както за обшинкси съветници, така и за кмет. 

По въпроса за кмета на Несебър, който е арестуван, Андреев заяви, че са ЦИК е разгледал писмото, което е постъпило от областния управител на Бургас и са били поставени 4 основни въпроса, но те били свързани с тълкуването на ЗМСМА. „ЦИК винаги е съблюдавала своите правомощия и няма как да дава становища по тълкуването на ЗМСМА. В тази връзка ние сме отговорили писмено на областния управител на Бургас, където изразихме това становище и от тук нататъка мислим, че ЦИК ясно е дала отговор на това питане“, съобщи Андреев. Той добави, че областният управител трябвало да прецени всички приложими разпоредби в ЗМСМА във връзка със стъпването в длъжност на кмета на община Несебър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.