Почти 58% спад на въздушния транспорт в последното  тримесечие на 2020-та

Почти 58% спад на въздушния транспорт в последното тримесечие на 2020-та

Почти 58% спад на въздушния транспорт в последното тримесечие на 2020-та

През четвъртото тримесечие на 2020 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 1.5% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. Най-голям спад е отчетен при „Въздушен транспорт“ - с 57.7%, и „Воден транспорт“ - с 26%. Увеличение се наблюдава при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 16.4%, и „Сухопътен транспорт“ - с 3.6%, съобщиха Националния статистически институт /НСИ/.

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2020 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 8.7% спрямо третото тримесечие на 2020 година. Най-голям ръст се наблюдава при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 15.1%, а намаление е регистрирано само при „Въздушен транспорт“ - с 0.9%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ се увеличава с 0.7% спрямо третото тримесечие на 2020 година. Най-съществено нарастване е отчетено при „Радио- и телевизионна дейност“ (8.6%) и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (7.2%). Намаление се наблюдава при „Издателска дейност“ - с 11.6%.

При Други бизнес услуги най-голямо повишение спрямо предходното тримесечие е отчетено при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 8.6%, и „Дейности по охрана и разследване“ - с 5.3%. Значителен спад е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 45.8%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 7.0% по-висок през четвъртото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най-съществено нарастване е отчетено при „Далекосъобщения“ - с 28.5%. Значителен спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (31.6%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като то е най-голямо при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 13.9%, докато спад е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 73.2%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.