Почти 5000 гърци поискали субсидия да си купят електрическа кола

Почти 5000 гърци поискали субсидия да си купят електрическа кола

77% от молбите са за велосипеди на ток

Почти 5000 граждани на Гърция са подали от 24 август досега заявление субсидия за закупуване на електрическо превозно средство (автомобил, велосипед, двуколесно/триколесно) по програмата I move Electric, съобщава „Та неа“.

По информация от гръцкото министерството на околната среда и енергетиката, има жив интерес от страна на потребителите. Средно на ден са подавани по 400 заявления и вече са разпределени около 4,5 млн. евро. Така 10% от наличните средства са похарчени само за 15 дни.

77% от молбите са за електро-велосипеди.За две седмици броят на регистрациите на електромобилите е, 67% от направените през последните 4 години. Вече са изтеглени от употреба 625 стари замърсяващи превозни средства (автомобили и двуколесни превозни средства). Подадени са и 120 заявления за инсталиране на частни пунктове за зареждане.

В средата на август гръцките власти обавиха, че на служител, съдружник или акционер от физическо или юридическо лице или юридическо лице за всеки период през данъчната година цената на дребно до 40 000 евро автомобила се изключва от изчисляването на дохода от платена работа. Условието е возилото да е електромобил или двигателят му да е с ниско замърсяване до 50 грама въглероден двуокис на километър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.