Почти 100% повече електроенергия е изтъргувана на пазар

Почти 100% повече електроенергия е изтъргувана на пазар "Ден напред" през май

Общото количество изтъргувана електроенергия на пазар "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за май e 1 876 388,70 MWh, което е с 10,1% по-малко спрямо преходния месец и с 99,5% повече спрямо същия месец на миналата година, съобщиха от борсата.

Средната месечна цена за базов товар е 117,42 лева и е с 2,7 на сто по-ниска спрямо април. На БНЕБ тя се движеше около 61 евро. Цената е съпоставима с тази на регионалните борси - OPCOM (Румъния), HenEx (Гърция), HUPX (Унгария) и почти двойно по-висока от тази на EPIAS (Турция).

Топ 3 най-активни участници на пазар "Ден напред" през месеца по нетни търгувани количества са Национална електрическа компания ЕАД, АЕЦ Козлодуй ЕАД и ЧЕЗ Трейд България ЕАД.

На пазар "В рамките на деня" общото количество изтъргувана ел. енергия за месец май e 137 317,2 MWh, което е с 32,2% повече спрямо предишния и с 85,2% повече спрямо същия месец на миналата година.

Месечната среднопретеглена цена е 112,70 лева и е с 9,5 на сто по-ниска спрямо април.

В топ 3 на най-активните участници на пазар "Ден напред" през май по нетни търгувани количества попадат АЕЦ Козлодуй ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД и Енерджи Съплай ЕООД.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.