Почивка на морето – да, но при спазване на строги правила

Почивка на морето – да, но при спазване на строги правила

Местата за настаняване тази година трябва да бъдат подготвени по още по-прецизен начин от гледна точка на хигиенните мерки. Министерството на туризма е разпространило указания за това какво трябва да се прави в хотелските комплекси и местата за хранене в условията на коронавирус. Това съобщи в ефира на БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева

Трябва да има дезинфектанти навсякъде в общите помещения, те ще се проветряват по няколко пъти на ден, ще се почистват стаите. Турист няма да може да откаже почистване на стая, обясни Георгиева.

Ще се дезинфекцират и по-често повърхностите, които се пипат от туристите, като дръжки на врати, на асансьор. Трябва да се спазва и изискването за физическа дистанция, особено в общите помещения.

Носенето на лични предпазни средства - маски и ръкавици от страна на персонала на хотела е задължително.

Клиентите не са длъжни да носят спално бельо, увери Георгиева, но могат да носят всичко, което ги кара да се чувстват сигурни.

Тя уточни още, че храненето в закритите части на ресторантите ще бъде възможно от 1 юни.

Хотелиерите първо трябва да изготвят вътрешни правила. От министерството ги наричат "план за действие", който трябва да е готов за всички места за настаняване до 1 юни.

В него, освен мерките, свързани с дезинфекция и лични предпазни средства, трябва да има процедури за това как персоналът трябва да работи и да обслужа гостите и как да действа, ако има съмнения за турист с коронавирус.

Всеки мениджър на хотел може да определи своите изисквания, които са добри за него и неговите гости.

В правилата на министерството не е определен процентът на заетост на хотелите - това ще направи всеки хотелиер, като прецени как ще осигури най-добре безопасността на своите туристи.

СПА-центровете също ще работят пълноценно, спазвайки изискванията за разстояние между посетителите, за дезинфекция, препоръки за миене на ръцете на гостите преди и след процедурата. В сауната трябва също да се съблюдава да се влиза по един.

За намалението на цената на плажните принадлежности, зам.-министърката е категорична, че това е предпоставка да имаме по-спокойни и по-сигурни туристи, които желаят да почиват на Българското Черноморие.

Ако има съмнение за турист със симптоми, той трябва да бъде отделен в стая в отделена част на хотела и веднага трябва да бъдат сезирани здравните органи.

Зам. - министърът заяви, че се подготвя декларация за пътуване на собствен риск за туристи от чужбина. В нея те ще бъдат информирани, че ако се наложи по-дълъг престой в страната домакин заради заболяване, то разноските по него ще бъдат за сметка на туриста.

Ирена Георгиева заяви още, че фалирали хотели до този момент няма. Дали ще отворят и ще посрещнат туристи е въпрос на собствена търговска преценка. На този етап няма и списък от хотели, които няма да отворят по една или друга причина.

По отношение на чуждестранните туристи, в страните, където епидемичната обстановка е сходна с тази в нашата страна, те може да започнат да пристигат след 15 юни.

По думите на зам.-министъра има интерес от страна на германски, чешки, полски туристи. За Русия все още се изчаква.

Ирена Георгиева потвърди още, че България се рекламира като една сигурна във всяко отношение дестинация, дестинация без COVID-19.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.