Цветя в знак на почит и признателност пред последните жертви на освободителната ,руско – турска война ще постояват в неделя жители на Раднево и Гълъбово в местността Казашки гроб край село Любеново.

Точно преди 141 години, на 16 юни 1878 година на това място са загинали 16 руски солдати, които пътували в открит вагон по трасето на Баронхиршовата железница.

 Върху каменната плоча личат имената на старши унтерофицер  Иван Яремчук и още 12 редници от състава на някогашната 3-та рота при 6-и сапьорен батальон.

 Неизвестни са останали други трима свързочници, които са се издавили в придошлите от летен порой води на реката .

Повече от оскъдни са документите за трагичното събитие, при което рухва  мост по линията и в дерето пада открит вагон и локомотив, превозващ последните части на руската армия, заминаващи  към родината.

В народната памет обаче останал споменът, наредена била нарочна песен за случилото се, припомнят любеновци.

Тепърва ще се правят постъпки за събиране на оригинални документи за погребаните насред Тракия войници, имената им обаче дават ясни указания , че са били от поречията на реките Дон и Кубан, коментира преди година генерал Георги Владев, председател на сдружение „Единен казашки съюз в България“. Той припомни че това са  последните жертви във войната, предполага се че загиналите са от  ескадрона на капитан Александър Бураго, който на 15 януари 1878 г. освобождава  Пловдив.

По темата: поклонение
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Докторите с право да откажат лечение на агресивни пациенти

Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват. Това е записано в новия национален рамков договор, който е публикуван в „Държавен вестник“ и ще важи за следващите три години.

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.