0

Н а 22 септември църквата отбелязва паметта на Свещеномъченик Фока, епископ Синопийски, Свети пророк Йона и на преподобния Козма Зографски.

На 22 септември църквата отбелязва паметта на Свещеномъченик Фока, епископ Синопийски, Свети пророк Йона и на преподобния Козма Зографски.

Според преданията Йона бил син на вдовицата, у която живял Свети пророк Илия. Точно него пророкът възкресил от мъртвите. Йона получил дара на пророчеството. По това време жителите на столицата на Асирийската империя Ниневия разгневили Бог с идолопоклонническия си живот. Бог заповядал на Йона да отиде там и да им проповядва покаяние. Но Йона се уплашил, защото знаел, че ниневийците са свирепи хора. Уплашен се качил на кораб и тръгнал в друга посока. Но Бог скоро го наказал за малодушието и непослушанието. Страшна буря се надигнала в морето. Езичниците, които се намирали в него, изплашени почнали да призовават своите богове да ги спасят от смърт. Но бурята ставала все по-силна. Пътниците решили, че са разгневили боговете и хвърлили жребий, за да узнаят кой между тях е грешният човек. По Божие определение, той се паднал на Йона. Той признал че е съгрешил пред своя Господ Христос и че заради него е пратена тая буря. Моряците хванали Йона и го хвърлили сред вълните. И станало чудо - бурята утихнала. Йона бил погълнат от грамаден кит. По Божия воля той останал жив във вътрешността на кита три дни и три нощи. Изплашен, със сърдечни съкрушения, извикал към Бога да го помилва и спаси. Господ се съжалил над него. След три дни китът го изхвърлил жив на брега. Йона отива в Ниневия и изпълнява Божията мисия. Днес той е покровител на водолазите и подводничарите.

Свети преподобни Козма Зографски

се родил във втората половина на XII век. Произхождал от търновско болярско семейство. Родителите му пожелали да го оженят. Но той живеел с пламенното желание да стане монах. Затова тайно избягал в Света Гора Атонска. Бил приет като послушник в българския Зографски манастир "Св. Георги Победоносец. Показал голямо усърдие като послушник. Заради това му усърдие скоро бил подстриган за монах.

Веднъж на Благовещение, храмов празник на големия светогорски манастир Ватопед, той имал чудно видение. Бил гост на манастира. За своя изненада видял в храма и после на трапезата да разпорежда една жена с царствено величие. Понеже на Света Гора жени не се допущат дори за посещение, Козма бил силно съблазнен и смутен.

На изповед пред духовника си той открил своето смущение. Той му пояснил, че е видял самата Дева Мария, Небесната покровителка на Света гора. Козма приел това за знамение и се оттеглил в пустинна местност, където си изсякъл пещера и се преселил в нея. Там се прояснила още повече душата му. Той получил дар на прозорливост.