Почистват морето от стари, свободно плаващи рибарски мрежи

Почистват морето от стари, свободно плаващи рибарски мрежи

Варненското риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ и компанията „Черноморски улов“ започват събирането на стари, свободно плаващи рибарски мрежи от морето.

Целта на проекта „Най-ценния улов“ е опазването на черноморската фауна, а извадените от морето мрежи ще бъдат рециклирани и повторно използвани за създаването на нови продукти. Събирането им ще продължи до 15 април, следващата 2021 година, когато организаторите ще обявят резултатите и следващите си стъпки.

„Призрачният риболов“ е явление, при което стари, изгубени или изоставени риболовни мрежи продължават да се носят свободно във водата и да улавят в смъртоносна хватка риби и морски бозайници, припомнят организаторите.

По данни на Института по Океанология към Истанбулския университет, всяка година в Черно море попадат хиляди подобни мрежи с обща площ от над 100 кв.км., а реалният обем и последиците за екосистемите имат нужда да бъдат по-добре изяснени.

Ето защо, проектът „Най-ценния улов“ ще спомогне и за по-ясното дефиниране на мащабите и въздействието на проблема, казват още авторите на проекта. Паралелно със старта му, се търсят партньори и съмишленици на каузата, с които заедно да открият подходяща фабрика за рециклиране на събраните стари мрежи.

„За нас този проект е въпрос на чест, но и инвестиция в бъдещето. Рибарите сме тези, които най-много пазим морето. За нас то е дом, ние милеем и се грижим за дома си“, коментира  председателят на сдружение „Черноморски  изгрев", Емил Милев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.