Починалото 18-годишно момче в Пловдив-син на известен адвокат (ОБЗОР)

Починалото 18-годишно момче в Пловдив-син на известен адвокат (ОБЗОР)

Родителите подозират лекарска грешка, според лечебното заведение потърсили късно помощ

Починалото 18-годишно момче в болница в Пловдив, за което "Монитор" съобщи вчера, е син на известен адвокат по наказателни дела в града. Бащата Йордан Давчев и съпругата му Калина подозират, че смъртта на детето им е следствие от лекарска грешка. По трагедията в Окръжната прокуратура в Пловдив вече има образувано досъдебно производство.

Теодор Давчев завършва гимназия в Англия и през ваканцията си е бил на гости на родителите си в Пловдив. В началото на септември бил с приятели на вила извън Пловдив. Когато се върнал у дома, обяснил на майка си, че там си е ударил главата, разказва Калина пред Нова телевизия. Тъй като го боляла главата и повръщал, родителите го откарали в болница. Отишли в Спешното приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ и лекарите предложили да оставят за наблюдение младежа. При приемането Теодор разговарял с майка си, като отново се оплаквал, че го боли главата. Три дни детето на адвокат Давчев не бил ял абсолютно нищо и повръщал чиста вода, обясняват родителите. Калина предложила на медиците да остане с Теодор в болницата, но й обяснили, че той е вече голям и няма нужда от придружител. Тя им предложила, защото била наясно, че персоналът в лечебното заведение не достига. На 9 септември сутринта родителите отишли до болницата да си видят детето и останали шокирани от гледката. Теодор лежал на дясната си страна и хъркал. Калина първоначално предположила, че той е заспал, но видяла, че на възглавницата му има голямо мокро петно от повръщане. Казала на мъжа си веднага да повика лекар. Сестринската стая била на около 4-5 метра от болничната стая на Теодор. Давчев се затичал, но когато стигнал до служебното помещение, видял, че сестрите пият кафе, пушат и гледат турски сериали. Той им казал, че жена му не може да събуди детето им, и една от сестрите изкоментирала, че му били силно успокоително и затова не може да бъде събуден. Тя станала и с бавен ход отишла до стаята. Когато вече видяла какво се случва, повикала дежурния лекар.

Настанала паника, защото медикът разбрал, че детето умира. Поискал да му бият 2 дози адреналин, викал на два пъти и екип от КАРИТ. Опитите Тео да бъде съживен продължили безуспешно около 15 минути. „Съжалявам, моите съболезнования, случва се“, били единствените думи, които родителите чули от дежурния лекар. На излизане от стаята той процедил, че очаква сега да бъде разкарван доживот по съдилищата. След смъртта на Теодор всички лекари и сестри се изпокрили. „Оставиха ни над 2 часа с трупа на детето ми. Ние му скръстихме ръцете и го покрихме с чаршаф. Мъжът ми и големият му син лично откараха трупа до моргата“, казва Калина. И тя, и съпругът й буквално са се стопили за около две седмици.

„Това са чудовища. Имаме приятели лекари, но искаме здравната система да бъде изчистена от такива чудовища“, казва адвокат Йордан Давчев. Той е бивш шеф на Следствието в Пловдив един от най-добрите адвокати по наказателни дела у нас.

От УМБАЛ „Св. Георги“ изпратиха позиция във връзка с трагедията. Ето какво гласи тя: 

"В отговор на множеството медийни запитвания Ви съобщаваме, че в лечебното заведение е назначена проверка във връзка с настъпилата смърт. УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите.

Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.