0

Г олемият македонски драматург и писател Горан Стефановски е починал внезапно в Лондон на 66-годишна възраст. Тъжната новина съобщиха от НАТФИЗ, където неотдавна творецът гостува.

Големият македонски драматург и писател Горан Стефановски е починал внезапно в Лондон на 66-годишна възраст. Тъжната новина съобщиха от НАТФИЗ, където неотдавна творецът гостува.

„Вестта за загубата на Горан Стефановски отекна с болката от загубата на велик драматург и скъп наш приятел. Само преди месец, на 24 октомври 2018 г., Горан Стефановски прие почетното звание „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ. Наред с многото други отличия, които вече имаше, Горан Стефановски посрещна нашето признание със силно вълнение и го оцени високо, вероятно защото го получи не от официални институти, а от колеги и приятели. Такива хора и такива приятелства не се забравят“, казва се по повод кончината му в официалното изявления на ръководството на Театралната и филмова академия.

Стефановски е автор на повече от 30 пиеси, които се играят по целия свят, включително и у нас – сред тях са „Диво месо“, „Двойно дъно“, „Татуирани души“, „Демонът от Скопие“, „Черна дупка“ и др. Последната под режисурата на проф. Иван Добчев ще се играе до края на сезона в Учебния театър на НАТФИЗ.

Драматургът стана 20-ата изтъкната световна личност в сферата на изкуството, удостоена с почетната научна степен от НАТФИЗ след Никита Михалков, Дейвид Линч, Едуард Олби, Карлос Саура, Ищван Сабо, Иржи Менцел, Клаудия Кардинале, Хайнер Гьобелс и др. "Театърът е много добър начин да контролираш смъртта и да я държиш на дистанция от себе си, както и да пееш песни за смъртта, младите девици и възрастните госпожи. Невероятно е как на сцената може да си едновременно жив и мъртъв", коментира Горан Стефановски при получаването на званието.

Горан Стефановски е роден през 1952 г. в Битоля, тогава в Република Югославия. Брат е на легендарния китарист Влатко Стефановски. Завършил е Филологическия факултет на Скопския университет с английски език и литература. Учи драматургия в театралната академия на Университета в Белград, където защитава магистратура на тема „Сценичните напътствия като основа на драматургията на Самюъл Бекет“. Работил е в драматичната редакция на Телевизия Скопие, а по-късно като асистент във Филологическия факултет. От 1986 г. е професор по драматургия във Факултета за драматични изкуства в Скопие. От 2004 г. е и член на Македонската академия на науките и изкуствата.

От години македонецът живееше и работеше в Кентърбъри, Великобритания, и преподаваше драматургия в Кентърбъри Крайст Чърч Юнивърсити.