Почина спътницата на Ванга
2

Почина спътницата на Ванга

На 92-годишна възраст почина баба Витка Петревска, помощница и спътница на пророчицата Ванга до последния й миг. Баба Витка беше една обикновена жена, която по необикновен начин е била избрана от Ванга, за своя дългогодишна спътница и помощница, в житейския им път.

Така, както покойната вече, баба Мария Крушимикова се е грижела за Преподобна Стойна, така и Витка Петревска се е грижела, за пророчицата Ванга.

„Железни обувки съм обула. за да те доведа тук при мен“, и е казвала баба Ванга. Витка Петревска е родена в петричкото село Първомай. Двете се запознават през 1965 г. когато Витка разбира, че сина й, още много малък е болен от детски паралич. Отишла за помощ при Ванга и до 1985 често се виждали. Когато Ванга разбрала, че съпругът на Витка е починал, сама пожелала и я помолила да дойде да живее при нея. Витка спазва обещанието си, защото синът й вече е проходил и двете заживяват заедно и остават неразделни до смъртта на пророчицата.

Неотстъпно е до леглото на пророчицата ден и нощ, когато тя вече е тежко болна

„Витке, в болница ако ме вкарат, жива нема да излеза“. Така й казва, когато Ванга вече я вдигат с линейка за Правителствена болница в София. Витка и Нешка Робева са единствените, които затварят очите на пророчицата в болницата.

Най-близката приятелка на баба Ванга до последно запази заръката й да не споделя нищо от личния й живот. Баба Витка Петревска е от петричкото село Първомай. На достолепна възраст тя не пожела да коментира нито един от многото пророчества, на които тя е ставала свидетел. За това пък петричани винаги ще я помнят, като жената, която готвеше гозбите, с които баба Ванга посрещаше близки и приятели в малката къщичка на Рупите. Освен това тя плетеше и се грижеше за хигиената на къщата и переше: „Плетеше всяка свободна минута. Десетки жилетки е изплела, сама развличаше и правеше преждата“, казват за нея с умиление петричани.

Витка бе виртуоз на кисело зеле със свинско и баниците,

с които Ванга черпеше за празниците, казват близките до пророчицата. Правеше вкусни баници както със сирене, така и сладки баници с тиква. Грижеше се и за чистотата на двора и пред двете къщи – в Петрич и на Рупите, където през годините петричката гледарица посрещаше хиляди хора от цял свят, потърсили помощ от съветите й. Ванга познаваше, както доброто, така и не съвсем доброто бъдеще на всеки от хората потърсили помощта й. От 1985 година Витка посрещаше и изпращаше както видни личности, така и обикновенни хора. Била е свидетел на всички срещи и предсказания за хората, като никога, никъде и нищо не е разказвала навън.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.