0

И коната на „Шанел“, модният дизайнер Карл Лагерфелд, почина на 85-годишна възраст след кратко боледуване.

Иконата на „Шанел“, модният дизайнер Карл Лагерфелд, почина на 85-годишна възраст след кратко боледуване.

Креативният директор на модния гигант, и жива емблема на марката повече от три десетилетия, напусна този свят след като в последните две седмици не се е чувствал добре и е бил приет в болница в Париж, съобщи пред „Мирър“ приближен до „Шанел“.

„Здравословното му състояние беше повод за притеснение в последните седмици“, разкри източникът. „Той не се появи на модните ревюта, където го очакваха. Беше приет в болница в понеделник и почина във вторник“, допълва той.

Лагерфелд, неочаквано пропусна двете ревюта на „Шанел“ висша мода в Париж на 22 януари, но компанията тогава заяви, че иконата се е почувствал уморен. В изявление след отсъствието му от второто шоу, те заявиха: „Господин Лагерфелд, артистичен директор на „Шанел“, се почувства уморен и помоли Вирджин Виард, директор на креативното студио на компанията, да го представи“. Това беше и първият случай в цялата кариерата на модния гуру, в който той пропуска да се появи на подиума в края на дефилето.

Дизайнерът властваше над модната марка, създадена от легендарната Коко Шанел, повече от три десетилетия, и сътворяваше всяка година по шест нови колекции само за нея. Паралелно с това развиваше таланта си и в друг моден гигант „Фенди“, както и собствен моден лейбъл. Често заснемаше собствените си кампании и е известен с това, че не е подвластен на тенденции и очаквания, а сам ги създава. „Модата е промяна, а аз обичам да променям“, каза преди година пред „Вог“ той. За самият творчески процес заявява: „Правя го като дишането“. Сред репликите му, които са останали като сентенции през годините е: „Аз съм като карикатура на себе си и това ми харесва“ и “Това е като маска и за мен карнавалът във Венеция продължава целогодишно“.

Лагерфелд беше една от последните живи икони и загубата му в модните среди е наистина голям удар. Тя ще се усети още утре, когато е ревюто на „Фенди“ с есенно-зимната колекция за 2019 г. по време на парижката седмица на модата. Смъртта му поставя една голяма въпросителна – кой ще го наследи в „Шанел“ при положение, че модния гигант никога не е отварял разговор за това. Преди време имаше слух, че самият Лагерфелд е пожелал това да е Хейдър Акерман, но самият Акерман отрече тогава. Неговата дясна ръка беше Вирджин Виард, която го замести при отсъствията му в края на януари и тя е най-логичния избор, но факт е едно – няма кой да заеме високото място, което той освободи.

Най-големите в модната гилдия вече пуснаха публично съболезнованията си в социалните мрежи. Донатела Версаче написа в Инстаграм под обща снимка за модния гуру: „Карл, твоят гений докосна животите на толкова много хора, и по специално на Джани (Версаче) и моя. Никога няма да забравим невероятния ти талант и непресъхващо вдъхновение. Винаги сме се учили от теб“.

В последните години Лагерфелд предизвикваше интереса с модните си спектакли в Гран Пале, за които се говори, че всеки струва по над 1 милион долара. Сътворявал е декори за дефилетата с космически ракети, репродукции на Айфеловата кула, но най-запомнящото се шоу е с огромен айсберг от Скандинавия, който „Шанел“ пренесе през цяла Европа, за представянето на колекция Есен 2010.

Дизайнерът е носител на множество награди не само в модната индустрия. Той е награден с най-високото държавно отличие във Франция „Орден на почетния легион“ през 2010-а от тогавашния президент Никола Саркози.

Роден като Карл Ото Лагерфелдт на 10 септември 1933 г в Хамбург, предвоенна Германия, той сменя фамилията си на Лагерфелд защото вярва, че звучи „по-комерсиално“. Родителите му Отто и Елизабет Лагерфелд са производители на консервирано мляко (Glücksklee-Milch GmbH). Самият той дава като рождена дата 1938 година, докато вестникът „Bild am Sontag“ не публикува откъси от кръщелното му свидетелство, където е записана 1933 като година на раждане. Така Карл празнува официално през 2003 своя 65-и рожден ден и през 2008 своя 70-и, въпреки че е по-стар. След появата на действителната рождена дата, някои медии използват действителната, други – официалната. През 1944 година се премества в Бад Брамщед, където е ученик в училището Юрген Фулендорф. През 1953 година Карл, заедно с майка си, напуска Германия и се установява в Париж. Там учи в лицея Монтен.Става асистент на Пиер Балмейн, преди да започне да работи за „Фенди“ и „Chloé“ още през 60-те години на 20 век. Големият му пробив идва с поемането на френския бранд „Шанел“. Започва дългата си кариера в модната къща през 1983 г., десетилетие след смъртта на Коко Шанел, в момент, в който модната къща има плачевна нужда от нов живец. Именно той добавя блясък към първообраза на класическия костюм от туид емблема на„Шанел“ и облагородява „малката черна рокля“.

Работи за три модни къщи – „Шанел“, „Фенди“ и собствения си лейбъл, до самата си смърт, но винаги е намирал време да открива и окуражава млади дизайнери като Виктория Бекъм. С новината за смъртта му, тя написа в Инстаграм: „Толкова неимоверно тъжно е да чуя тази новина. Карл беше гении и толкова мил и внимателен едновременно лично и професионално“.

Лагерфелд ще бъде запомнен и със собствения си неподражаем стил – винаги в черен костюм, вързана на опашка бяла коса, тъмни очила и ръкавици без пръсти.