0

Х удожникът Енгел Насибулин, илюстратор на произведенията на Александър Пушкин, почина в нощта срещу 3 юни в Санкт Петербург на 87 години.

Художникът Енгел Насибулин, илюстратор на произведенията на Александър Пушкин, почина в нощта срещу 3 юни в Санкт Петербург на 87 години.

Енгел Насибулин през нощта е повикал "Бърза помощ", но за жалост не са могли да направят нищо за него, каза пред агенцията близък на художника. Той е починал от сърдечен удар, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Творецът е роден през януари 1934 г. в Башкирия. Завършва Ленинградския институт по живопис, скулптура и архитектура "Иля Репин". Насибулин става известен като илюстратор на прозата и стиховете на Пушкин. Това е единствена тема на неговото творчество в последните години.

Издателство "Радуга", където работи 15 години, издава книги с негови творби почти на всички езици. Повече от 600 книги на различни автори, са илюстрирани от него. През 1998-1999 г. Насибулин участва в създаването на музея на Пушкин в Ню Йорк.

Негови творби са в колекциите на Пушкиновите музеи в Москва, Санкт Петербург, в музея на Анна Ахматова, в частни колекции и библиотеки в различни страни по света. Юрий Нагибин през 1983 г. в списание "Новый мир" пише: "...талантливият художник, илюстратор на "Евгений Онегин" и мой съавтор в албума Енгел Насибулин, създава удивителни цикли гравюри, посветени на Пушкин. Ти с умиление наблюдаваш живия, топлия Пушкин, а не човека от гранитния пиедестал..."

Поклон пред паметта му!