Почина една от създателките на ямболена

Почина една от създателките на ямболена

С производството на новия план синтетичните шлифери, ризи и рокли влизат в гардероба на българите

На 80-годишна възраст в София е починала Мария Чакърова, една от създателките на първия плат от изкуствено влакно у нас - ямболена. През ноември 1968 година в Ямбол Тодор Живков реже лентичката на ямболския Стопански химически комбинат "Димитър Димов", впоследствие комбинат за полиестерни влакна със същото име. Два месеца по-рано в комбината вече е произведено първото българско изкуствено влакно, което пък е в основата на модерния по онова време плат, получил името на родния си град и кръстен "Ямболен".

До този момент "найлонови" ризи, шлифери и блузи може да се докарат само от чужбина - Чехия, Унгария и единични щастливци могат да си набавят дрешките на Запад. Със започването на собствено производство на ямболен модният текстил влиза в гардеробите на милиони българи и в началото на 70-те години вече е част от конфекцията. Част от историята на ямболена е и лична история на бившата началничка на бюрото по труда в Шумен Мария Чакърова. В средата на 60-те години на миналия век държавното ръководство решава България да започне собствено производство на три вида синтетични материали от полиестер - споменатият вече плат, получил името ямболен, както и булана и видлон. Булана трябва да се произвежда в Бургас, Видлон във Видин. Буланата служи за килими,тапицерии и якета, а видлонът за бельо и чорапи. Първо е писано или планирано да тръгне заводът в Ямбол. На 15 март 1965 година правителството на НРБ и фирмите "Круп" и "Лурге" от ФРГ сключват договор, според който германците трябва да ни проектират и доставят комбинат, в който да се произвеждат полиестерни влакна. Строителството започва още същата година през юли. Мария е родена в ямболското село Воден и отива да учи в София във ВХТИ. Дипломира се като инженер-химик и специалист по текстил, а след института започва работа като завеждащ химична лаборатория в Ямболския полиестерен комбинат. Там под нейно ръководство и в екип с германци и швейцарци в България се произвежда първото изкуствено текстилно влакно, поставило началото на производството на дрехи и материали от изкуствени (полиестерни) влакна у нас. Младата инженерка остава в Ямбол до края на 60-те. През 1970 година се запознава с младежа Филю Чакъров, омъжва се за него и се мести в Шумен. Тук мъжът й ще направи партийна кариера и ще посрещне 10 ноември 1989 година като последният първи секретар на ОбК на БКП. Мария започва работа в бюрото по труда - първо като служител, а после и като негов началник докъм края на 90-те години на миналия век. "Беше забележителна жена, със свой собствен стил и страхотен усет към красивите неща в живота. Във всяко нещо влагаше сърце и душа и беше изключително точна и самовзискателна. Радваше се на искрени приятелства в целия Шуменски окръг и много държеше на тях. Беше от тези, които създаваха през годините и вярваше, че в България хората от нейното поколение заслужават по-достоен живот и по-добра съдба", пишат за нея децата й, които днес живеят в чужбина - дъщерята се занимава с научна дейност в Лондон, а синът е адвокат в Лос Анжелис.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.