Почина бившият министър на образованието доц. Игор Дамянов

Почина бившият министър на образованието доц. Игор Дамянов

Почина министърът на образованието в правителството на НДСВ доц. д-р Игор Дамянов. Новината за кончината съобщи неговият бивш съпартиец Владимир Дончев.

"Отишъл си е Игор Дамянов, добър учен и почтен човек. Работеше тихо и без шум около себе си така, както трябва да се работи в политиката. Той обаче не стана политик. Поклон!", написа Дончев.

Новината потвърди и Академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Доц. Дамянов извървя своя житейски и академичен път с честта и достойнството на уважаван преподавател, дал знания на няколко поколения студенти, на авторитетен учен и компетентен ръководител, на добър и почтен човек, който до края на живота си остана верен на своите възгледи, на обичта си към нашия университет, никога не изневери на традициите, духа и каузата на УНСС, се посочва в съболезнователния адрес от университета.

От УНСС отбелязват, че доц. Дамянов е пример за безкористна служба на българското висше образование и наука. Често казваше: "Крайно време е да си изясним философията на българското висше образование. Университетът трябва не само образова, но и да възпитава младите хора". И работеше за това със страст - и като преподавател, и като управленец. Подкрепяше младите си колеги, отваряше им вратата към академичното израстване, отнасяше се с разбиране, обич и доверие към студентите, насърчаваше ги да знаят и могат повече, да не се отказват от мечтите си.

Поклонението ще бъде на 23 март, събота, от 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

----------------

Игор Дамянов е роден в Лом на 1 август 1953 г. Син на проф. Симеон Дамянов и Ечка Дамянова. През 1977 г. завършва история в Софийския държавен университет. От 1978 г. е преподавател по история в катедра "Международни отношения" на ВИИ "Карл Маркс", а от 1991 г. - редовен доцент по "Нова и най-нова обща история" към катедра "Международни отношения" в УНСС. Чете лекции по история на международните отношения, политическа история на Европа и САЩ и история на балканските страни.

От 1996 до 1999 г. е зам.-декан на факултет "Международна икономика и политика"; пред този период ръководи и дирекция "Бакалавърска степен на обучение". През ноември 1999 г. е избран за първи зам.-ректор на УНСС, отговарящ за учебната работа. От март 2001 г. става директор на Центъра по публична администрация към Института за следдипломна квалификация при УНСС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.