Старозагорка съхрани спомена за тракийци в книга
3

Старозагорка съхрани спомена за тракийци в книга

Книгата "Тракия не ще забравим! Поглед към историята на Тракийската организация в Стара Загора", написана от почетната старозагорка Петра Мечева, бе представена в залата на регионална библиотека "Захари Княжески".

За достойнствата на творбата и за авторката й мисли споделиха историкът проф. Светлозар Елдъров, председателят на Тракийските дружества в България Красимир Премянов,зам. кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, редакторът на томчето, излязло под печата на ИК "Кота" Иванка Мечева - Колева, активисти на старозагорското тракийско дружество "Одринска епопея", бивши общински съветници.

В предговора си към книгата проф. Елдъров споделя:

“Книгата на Петра Мечева е много навременна, защото днес още по-ярко изпъква значението на историческата памет като част от националната ни идентичност. Историята на тракийското движение е неделима част от историята на българския народ, която всички съвременици сме длъжни да познаваме, за да имаме верен ориентир в координатната система на минало, настояще ши бъдеще. Това е книга-чист извор на родолюбие и поука, от който всеки може да черпи с пълни шепи. Нека живата вода на нейното познание да освежава историческата памет на бъдещите й читатели и да укрепва любовта им към България!“.

Авторът на „Тракия не ще забравим!...“ Петра Мечева е родена през 1931 година в Тополовград, родителите й са бежанци от Беломорска Тракия: баща й е от село Чобанкьой днес Сикурахи, а майка й – от Каракурджоли /Крофили/. Учила в Гюмюрджина , завършила е някогашния Институт за учители в Пловдив,десетилетия наред отдава на педагогиката, носител  е на орден „Кирил и Методий“ и на престижната награда за просвета в Стара Загора „Анастасия Тошева“. Била е председател на старозагорското Тракийско дружество „Одринска епопея“, лидер на женския Тракийски съюз, общински съветник. Тя е сред инициаторите за поставянето на паметници, посветени на Капитан Петко войвода в Стара Загора и  Рим. Автор е на книгите“ Памет за Тракия“ и „Родени от Тракия, родили за Тракия“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.