По закона

По закона "Магнитски": Перничанка с руска рубашка атакува Пеевски

Силвия Кромър си прибрала влоговете от КТБ с цесии, сега трепери заради промените, спиращи вторичния грабеж

Подставени лица с дълбоки руски връзки, но иначе представящи се за американски граждани, клеветят депутата и наш издател Делян Пеевски по закона „Магнитски“.

Такъв е случаят с мистериозната вложителка в КТБ Силвия Кромър, която е последната активирана пионка да създава пропаганден шум по опорните точки на банкера беглец Цветан Василев. БГ Мадоф, както стана известен Василев, защото построи финансова пирамида около КТБ и източи парите на вложителите в банката, от известно време плаща луди хонорари на лобисти в САЩ, за да задействат жалба срещу нашия издател по глобалния акт „Магнитски“ с отчаяната цел да се спаси от наказателно преследване. Паралелно с това всевъзможни подставени лица на Василев периодично пръскат фалшиви новини по опорната точка „Магнитски“. Последно вчера сайтът „Фрогнюз“ на ченгето от ДС с псевдоним Академик Огнян Стефанов публикува интервю с никому неизвестната вложителка Силвия Кромър. Широко известен факт е, че Стефанов е финансиран от БГ Мадоф, за да тиражира опорните му точки и е превърнал „Фрогнюз“ в пресцентър на банкера беглец. НПО-то „Ние, гражданите“ на другия агент на ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова също е отколешен рупор на опорните точки на мустакатия измамник. Защо обаче живеещата в САЩ г-жа Кромър се е присъединила към пропагандната кампания по „Магнитски“ на „Ние, гражданите“ и получи трибуна във „Фрогнюз“ е крайно любопитно.

За разлика от родения в Маями сенатор Марко Рубио, пред когото тя твърди, че се е оплаквала от Пеевски, Силвия Кромър е родена в Перник. От профила й в социалната мрежа Фейсбук освен снимки, нетипични за една сериозна бизнес дама, за каквато се представя Силвия, е видно, че е

приятелка с Даниел Божилов от „Ние, Гражданите“

и Маргарита Генчева – бивша служителка в КТБ и настоящ администратор на интернет групата „За Цветан Василев и КТБ АД“. Според официалните фирмени регистри госпожата, намекваща, че има бизнесначинания у нас, е напълно непозната. Фигурира обаче под моминското си име Гоцева и то като собственик на една закрита фирма и една действаща. В нея е съдружник с баща си Симеон Гоцев. Кромър твърди, че е вложител в КТБ, като обяснява, че парите, вложени в източения и фалиран от Василев трезор, дошли от „продажба на бизнес имот“. Според Имотния регистър става въпрос за сделка с поземлен имот в Перник с площ от 188 м2 и прилежащ навес. Имотът й е дарен през 2008 г. от родителите й. Именно таткото е ключовата фигура в семейството, тъй като поред фирмения регистър ДАКСИ той има широки бизнес интереси. В една от компаниите си - „Гардения ВВВ“, Симеон Гоцев е бил партньор с украинския гражданин с български паспорт Вадим Лобачов и казахстанците с руски паспорти Наталия Акимова и Вячеслав Левушкин. Интересите и на тримата чужденци са свързани основно с туризма и хотелиерството и имат участия в редица компании с руски граждани, които развиват бизнес у нас. Дори една от фирмите на Лобачов е кръстена „Московия ЕООД“. Фирмата си „Хотел Русковец“ пък Лобачов е продал на руския гражданин Владимир Иленхо. Другият бизнес партньор на бащата на Силвия Кромър Наталия Акимова пък е съдружник в „Интерфрам Технолоджи“ с руснаците Александър Богачев, София Миних и Георгий Тордия. Цялостният поглед върху съдружията на Гоцев и партньорите му показва, че са част от мрежа от руски инвеститори, които развиват мащабни бизнес начинания в България. Вероятно е съвпадение, че най-близките партньори на Цветан Василев също са от руски произход като например православния олигарх Константин Малофеев, с когото БГ Мадоф се опита да раздели купените с пари на вложителите в КТБ компании като БТК, НУРТС и „Авионамс“.

Допълнителна светлина върху мотивацията на г-жа Кромър да се включи в абсурдната атака срещу издателя ни по закона „Магнитски“ дават и списъците, публикувани от синдиците на КТБ с имената на хората, сключили цесии. Договорките бяха сключвани, за да си приберат парите, които са държали на депозит, когато сумата е била над законово гарантираните или пък не е отговаряла на изискванията на нормативната уредба – т.е. била е с преференциални лихви. На кое точно условие не е отговаряла г-жа Кромър засега е неясно, но фактът е, че

тя е сключила две цесии за общо 341 890 лева.

Лице, чиито имена отговарят на тези на нейна близка родственица - Цветанка Кирилова Гоцева, пък е сключила трета цесия за още 126 940 лева. Т.е. фамилията е успяла да прибере близо половин милион, които реално са били виртуални пари, защото депозитите, държани в банката, бяха източени от банкера беглец Цветан Василев и кохортата му от ортаци и подставени лица.

Цесиите и прихващанията, правени чрез тях, бяха сред основните инструменти за вторичния грабеж на банката, който се развихри след поставянето й под спецнадзор. Той беше организиран от ортаците на Цветан Василев и реализиран с помощта на квесторите на КТБ. Именно за това те бяха дадени преди няколко седмици и на съд. След като в банката влязоха синдици, те дадоха не малка част от сключените прихващания и цесии на съд, за да бъдат анулирани като фиктивни, тъй като по тях не са постъпили реални плащания в трезора. Законът, който беше внесен от издателя ни Делян Пеевски и колегите му по група Йордан Цонев и Хамид Хамид, също предвижда със задна дата да могат да се обявяват за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които е нямало действителни плащания. Нищо чудно именно това да е мотивът и за действията на Силвия Кромър.

Псевдовложителите пръскат фалшиви новини

Ведомственото НПО на Цветан Василев „Ние, гражданите“ продължава с пакетното обслужване на мустакатия си благодетел Цветан Василев. НПО-то се представя за съюз на пострадалите от фалита на КТБ вложители в банката. По пътя на логиката би трябвало тези хора най-много да се гневят на главния виновник за източването й – нейния мажоритарен собственик Цветан Василев. Вместо това ченгето от ДС Вера Ахундова и представящият се за юрист Даниел Божилов коленопреклонно повтарят опорните точки на БГ Мадоф. Наред с логистичната подкрепа, която му удариха по жалбата за „Магнитски“, „Ние, гражданите“ периодично произвеждат и фалшиви новини по адрес на неудобните на Цветан Василев личности като Делян Пеевски. Последният пример е интервю на Даниел Божилов, естествено в неформалния пресцентър на банкера беглец „Фрогнюз“. Божилов развива любимата теза на Цветан Василев как всеки представител на властта, който го настъпи по някакъв начин, е близък на Пеевски. В конкретния случай става въпрос за шефа на комисия „Антикорупция“ Пламен Георгиев. Именно ръководеният от него орган наложи запор за над 2 млрд. лв. от престъпното имущество на БГ Мадоф. Поради тази причина Георгиев моментално бе нарочен за пионка на Пеевски и Божилов изсипа една камара лъжи как той е проверявал няколкократно депутата и наш издател и как нарочно все излизал със становище, че няма нарушения при него. Истината е, че Пеевски последен научи за резултата от проверката на комисия „Антикорупция“ по негов адрес, тъй като никой от този орган не си беше направил труда да го уведоми въобще, че е проверяван.

Брат й ортак със скандална водеща

Братът на фамозната перничанка е също бизнесмен и също има интересни партньори. Венцислав Симеонов Гоцев е съдружник със скандалната тв водеща Радост Драганова. Освен светските предавания, с които е известна тя, наскоро нашумя със съдебното дело, което води срещу нея кипърският й партньор Харис Кунтурис. Спорът между двамата е за близо 5 млн. евро. Парите били инвестирани от Харис Кунтурис в общата им фирма за ток от соларен парк край Брезник. Двамата се запознали през 2012 г. и тогава създали общо дружеството заедно с Драганова и нейни роднини. Според кипърския бизнесмен Драганова решила зад гърба му да го изхвърли от бизнеса. Кунтурис твърди, че е успял за съвместния им период да докарва по 700 000 евро чиста печалба. През 2016 г. обаче установил, че по документи е никой в тази фирма, а едноличен собственик е Драганова. Кипърецът твърди, че след като се оплакал, срещу него започнало преследване. Търсили го от ГДБОП по сигнали за наркотици и проституция. От НАП му направили редица данъчни ревизии. Именно с Кунтурис и Драганова е бил съдружник Венцислав Симеонов до 2016г. в „Солар Енерджи Съпорт“ ЕООД.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.