По време на пандемията: 79 хил. с глоба за изтекли лични документи (ТЕМАТА)

По време на пандемията: 79 хил. с глоба за изтекли лични документи (ТЕМАТА)

Общо 79 111 са глобените за неподновени лични документи в срок през последната година и половина.

Сред тях има и такива, неспазили удължената валидност от 6 месеца за личните карти и шофьорските книжки, която беше въведена заради пандемията от COVID-19. Данните обхващат периода от 1 януари 2020 година до 11 май 2021 г. За сравнение през цялата 2019 г. санкционираните са малко над 80 хил. души. Това показва статистиката, предоставена от дирекция „Български документи за самоличност“ за „Монитор“.

Удължената валидност на личните документи важеше до 31 януари 2021 г. Тази мярка обхвана повече от 2,2 млн. лични документи. От МВР отбелязват, че въпреки дадените законови възможности, свързани с удължаване на срока на валидност на личните карти, паспортите и свидетелствата за управление на МПС, много граждани подадоха заявления за издаване на нови документи още преди изтичането на удължения срок. Изтичащите след тази дата идентификационни карти и паспорти трябва да бъдат подменени в срок от 30 дни. В противен случай гражданите

ще бъдат глобявани от 20 до 150 лева

През тази година изтичат личните документи на общо 2 млн. български граждани. От началото на годината до края на април пък подменени са общо 857 620, което означава, че се издават над 7 хил. дневно. Около 284 хил. все още не са си издали нови документи.

В момента кампанията по подновяване на документи е в разгара си и пред мнозина столични административни звена се извиха опашки. Хората си издават и международни паспорти за летните отпуски. Във връзка с многото желаещи за нови лични документи са предвидени и удължавания на работното време при необходимост. Ако в рамките на работното време не могат да бъдат обслужени всички граждани, желаещи да подадат заявления за издаване на български лични документи или да получат готовите документи, се преминава на плаващо или удължено работно време. Когато не могат да бъдат обслужени всички желаещи и при удължено работно време, прием на заявления за издаване на БЛД и връчване на готови документи

може да се осъществява

в почивен ден - събота

при стриктно спазване на разпоредбите за извънреден труд на Кодекса на труда и свързаните с него поднормативни актове, съобщиха още от дирекцията за „Монитор“. Работното време на гишетата за административно обслужване на гражданите в звената „Български документи за самоличност“ към отдел „Български документи за самоличност“ СДВР и ДБДС от началото на 2021 г. и към момента е от 08,00 ч. До 18,00 ч. На интернет страницата на министерството е публикувана информация за удълженото работно време на районните управления и отдел „Български документи за самоличност“ при СДВР, както и за работата им в събота.

Освен това, за да се избегне дългото чакане на опашки, е налична и възможността за подаване на заявления за издаване на лична карта и/или паспорт 

във всяко районно управление 

на Министерството на вътрешните работи на територията на съответната областна дирекция по постоянен адрес, което е облекчение и възможност за избор на гражданите къде да подадат заявление предвид различната натовареност на РУ, в рамките на територията на една ОДМВР. Така, ако във вашия квартал се извиват дълги опашки от чакащи за нови документи, ще може да отскочите до съседен, който е по-малко натоварен, или до този в близост до работното ви място.

От МВР уточняват, че дирекция „Български документи за самоличност“ и звената „Български документи за самоличност“ към Столичната и областните дирекции на вътрешните работи по време на извънредното положение, обявено от 13.03.2020 г., както и сега – в рамките на извънредната епидемична обстановка, работят при спазване на всички изисквания и мерки за безопасност във връзка с пандемията от COVID-19. Пропускателният режим в центровете за административно обслужване на граждани също е съобразен с епидемичната обстановка.

В Пловдив няма струпване пред районните управления

Нели Колева

В Пловдив няма да има опашки за подмяна на лични документи, гарантират от полицията.

От април 2020 г. в сектор БДС функционира така наречената система за управление на опашката за  масово обслужване на клиенти. С помощта й се управлява потокът от заявки и се оптимизира  работният процес. Електронната система включва съответен брой билетопродаващи устройства. На  изнесено табло на входа на сектора клиентите могат да следят поредността на заявките, чакайки реда си отвън.  

Изтичащите до края на годината лични карти са 63 500, паспорти – 36 300, шофьорски книжки - 38 700. Изтичащите до края на май лични карти са 11 300, паспортите – 11 700, а СУМПС – 9800.

От 2020 г.  има временно назначени служители в звената БДС по допълнителен щат.

В момента всички звена БДС обслужват гражданите без прекъсване от 08,30 до 17,30 часа. При необходимост могат да преминат към удължено работно време.

В 1-во РУ – Пловдив, най-натовареното звено, работи ново трето гише за връчване на готовите документи.

 

В Търново работят без обедна почивка

Иван Първанов

До края на 2021 г. във Великотърновска област трябва да бъдат подменени 25 379 лични карти, а до края на май – 1693. В звеното „Български документи за самоличност“ (БДС) във В. Търново от началото на годината са съставени 5-6 акта за забавяне на подмяната от страна на граждани. Пълна справка за санкциите обаче от Областната дирекция на полицията не могат да дадат, тъй като не водят такава статистика централизирано, а всяко от РПУ-тата прави отделна.

По отношение на мерките за улеснение на гражданите гишетата на звената БДС работят с удължено работно време и без обедна почивка. До месец май то ще бъде от 7,30 до 18,30 ч. а след това от 7,30 до 17,30 ч. Освен това от полицията уведомяват, че шестмесечният гратисен период важи само за документите, които са изтекли до 31 януари т.г. За всички документи с изтекъл срок след тази дата гратисният срок не важи.

В Русе: Лична карта само срещу предварително записан час

 ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Административното обслужване на гражданите в сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР-Русе, в звеното, което се намира в сградата на бул. „Ген. Скобелев“ 49, се осъществява след предварително записан час на телефонен номер 082/88 22 88. Това съобщават от пресцентъра на областната дирекция в дунавския град.

Тази промяна в организацията на работа е в сила от 1 ноември 2020 година, във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната, с цел да не се получава струпване на хора, както и да се намали времето за изчакване извън сградата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.