Средният осигурителен доход на завършилите студенти през 2018 г. е нараснал на 1151 лв. от 867 лв. за 2014 г. Това сочат данните от новата издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г, представени от Георги Стойчев, представител на консорциума изпълнител по проект „Поддържане и усъвършенстване на разработената рейтингова система на висшите училища“.

Най-добре заплатени са "информационни технологии и компютърни науки", където получават средно 1691,43 лв. На второ място спрямо средния доход се нарежда "математика" с 1588,63. Топ три се допълва от "проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" със средна заплата 1561,16 лв. Любопитното е, че последното направление е на предпоследно място спрямо успеха от дипломата, с който биват приети студенти.

По отношение на най-добро приложение на специалността и по-ниска безработица на първо място се нарежда "Военно дело", където тя е 0%. Във "Фармация", "Медицина" и "Стоматология", "Металургия", както и "Музикално и танцово изкуство" реакцията на пазара на труда е над 99%.

Стойчев обясни, че 40 професионални направления на първо място във висшите учебни заведения се намират в София, докато 12 професионални направления са във висши училища, извън София.СУ"Св. Клиент Охридски" има най - голям брой от тях, като те са 17. По този показател на второто място е Техническият университет в София с 6. На третото място с по четири направления се нареждат Медицински университет София и Американския в Благоевград.

Стойчев разясни още, че  пет класации се оглавяват от частни висши училища, а 47 от държавни. Той уточни, че 13% от студентите в България учат в частни университети. Стойчев обясни също, че се наблюдава и увеличение от 4 на 6 % на чуждестранните студенти. То е най-голямо по отношение на медицината, където 52% от обучаващите се не са български граждани.

Общата тенденция за последните пет години е броят на студентите да намалява. През 2013-а са били над 60 000, докато за 2018-а 41 937. В 13 професионални направления, сред които икономика и администрация и управление, то е над 30%.Въпреки това се отбеляза нарастване на броя студенти в някои специалности като за медицината той в над 80 %. През 2013 студентите са били 6 004,докато за 2018 - а 10 885. Най - масовите направления преди медицината са икономика с 41 937 студенти, администрация и управление с 18 186 и педагогика-13 430.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".