По ускорена процедура редактират закон за по-евтино парно

По ускорена процедура редактират закон за по-евтино парно

Правят механизъм за връщане на парите със задна дата

По ускорена процедура ще се приемат промените в Закона за енергетиката, касаещи надвзетите суми със задна дата на клиентите на „Булгаргаз“ и съответно на абонатите на топлофикациите, научи „Монитор“. Това може да стане за срок от 3 седмици, след като от изпълнителната власт дадат своите предложения в Комисията по енергетика на парламента, каза нейният председател Валентин Николов.

Той уточни, че чака конкретните предложенията на изпълнителната власт. „Не знам каква методика искат да приложат, защото те казаха, че ще ги връщат. Казал им съм, че веднага съм готов да придвижа предложенията за промени в комисията и бързо да мине през народното събрание, но трябва да ги видя.

Все още няма предложения при мен.

На въпрос дали е имало подобен прецедент за намалява не цената със задна дата и връщане на разликата в платеното, депутатът от ГЕРБ отговори отрицателно. „В закона про принцип има клаузи за надвзети приходи, но проблемът е, че те третира последното тримесечие. В случая обаче излиза повече от тримесечие, за това ще трябва и промяна и за това искам да видя как изпълнителната власт виждат нещата. Имаше работна група, с различни мнения. Разбрахме се министърът на енергетиката да предложи на Комисията начините, по които ще бъдат върнати парите“, добави той.

Николов добави, че е имало идеи да не се връщат пари, а те да се инвестират в целеви фонд за подобряване на газовата инфраструктура в страната. От „Булгаргаз“ обаче се опасяват, че при подобен вариант има риск от завеждане на дела за господстващо монополно положение на пазара, защото са получили пари, но не са ги върнали на клиентите си. Според председателя на парламентарната енергийна комисия

по-лесно ще е връщането на парите на абонатите на топлофикациите.

По думите му, по-лесно е, защото дейността там е регулирана дейността и дружествата трябва да изпълнят каквото реши КЕВР по казуса.

По темата за поевтинелия със задна дата природен газ енергийният министър Теменужка Петкова вчера на брифинг в МС отбеляза, че ще бъде направен механизъм на всички клиенти на "Булгаргаз" да бъдат възстановени сумите, които са надвзети за доставката на синьото гориво - от месец август 2019 г. до настоящия момент.

Относно предложенията в условията на извънредно положение да се даде възможност на абонатите да се спрат плащанията на сметките за парно шефът на КЕВР Иван Иванов, каза, че тогава топлофикациите няма да могат да събират дължимите си суми. По думите му, това ще доведе до невъзможност те да се разплатят с "Булгаргаз", а държавното газово дружество пък няма има пари да плати доставките на природен газ от чужбина. "Така ще бъдем изправени пред риск и не можем да си представим какъв катастрофичен сценарий е това", смята председателят на регулатора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.