По типов договор с 10 части ще купуват ток малките фирми

По типов договор с 10 части ще купуват ток малките фирми

Изготвеният проект на образец на типов договор в 10 части бе подложен на обществено обсъждане по Skype, съобщиха от КЕВР. То е във връзка с излизането от 1 октомври на всички небитови потребители на електроенергия на свободния пазар.

Десетте части на бъдещия договор съдържат: предмета на договора, срока и условията за влизането му в сила, правата и задълженията на страните, цени, фактуриране и плащания, условията и реда за временно преустановяване и възстановяване продажбата на електрическа енергия, условията и реда за изменение и прекратяване на договора, отговорности и санкции, решаване на спорове и непреодолима сила.

На общественото обсъждане представителите на ЧЕЗ и ЕВН са подкрепили проекта за типов договор като правна рамка за уреждане на отношенията между клиентите и досегашните им доставчици, като са дали и идеи за прецизиране на някои текстове.

От Асоциация свободен енергиен пазар е било подкрепено въвеждането на типови договори, като същевременно е било възразено срещу някои клаузи в проекта, отнасящи се до правото на съдебен спор на потребителя, прехвърлянето на небитовите потребители от регулирания към свободния пазар, както и прекъсване на електрозахранването. Други участници в обсъждането също изразиха своите резерви към предложения от регулатора проект.

Окончателното решение за одобряване му ще бъде взето в установения срок на закрито заседание на КЕВР, се посочва в съобщението на регулатора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.