По стъпките на мама и татко

По стъпките на мама и татко

Децата на най-силните ни млади актьори си извоюваха място в новите български продукции

Когато мама или татко, а понякога и двамата прокарват пътеки с таланта си, е трудно да не влезеш в коловоза им. Особено ако този талант са ти го вплели здраво в ДНК-то. Пък и малките наследници няма как да не останат пленени от пъстрия и различен свят, който родителите им създават на театрална сцена или снимачна площадка. Като приказка, в която можеш да живееш, докато връстниците ти само я четат като задължителна литература през лятото.

Затова и историята помни цели актьорски династии не само у нас, но и по света. Кой не знае таланта на Шопови, кой не е чувал за него. Дядото Наум е истинска пътеводна светлина, а Христо е един от най-успелите български актьори зад граница, в чиято биография гордо грее ролята на Пилат Понтийски в „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. Най-младата реколта – Наум Шопов-младши, беше решил твърдо да не тръгва по стъпките на изключителните си роднини, но съдбата беше отредила друго и днес дипломираният лекар е един от най-обичаните образи в телевизионната драма „Откраднат живот“ с огромна фенска маса. За него определено може да се каже, че блести със собствена светлина, а не с отразена от ярките натури на дядо си и баща си.

Неговият първи братовчед Асен Мутафчиев, който е и син на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, също прави уверени крачки в руслото на баща си и дядо си, като основна него сцена в момента е театърът. Той дебютира в Сатирата тази пролет с пиесата „Трима мъже и една Маргарита“, чийто автор и режисьор е майка му Лиза Шопова.

Можем да продължим с примерите до безкрай, но ще се спрем само на още едни екранни любимци, които застанаха рамо до рамо на старта на „Откраднат живот“ - Стоян Алексиев и синът му Александър. И докато бащата е направил запомнящи се роли в театъра с крал Лир, Макбет и Чеховия Платонов – все класики, то наследникът още от старта на кариерата си избра друг път – чужбина, и по-точно лондонската сцена и холивудските продукции. Покрай една такава - „Джак Райън: Теория на хаоса“ с режисьор Кенет Брана, той сподели снимачна площадка с Кийра Найтли и Крис Пайн. Така не му се и наложи да доказва таланта си и да полага сизифовски усилия в началото на кариерата си, за да излезе от огромната сянка на баща си. Просто избра да се развива там, където не е нечий син, а просто Алек Алексиев.

Стоян Алексиев направи запомняща се роля със сина си в началото на „Откраднат живот“, където изиграха баща и дете.

След всички тези талантливи момчета обаче идва още едно, съвсем младо, но не по-малко талантливо поколение, което тази година прави първите си стъпки пред камера. Всички те са още дори непълнолетни и съчетават училището и тежките снимачни дни, за да чуят заветните аплодисменти на публиката, както го правят техните родителите – Башар Рахал, Юлиян Вергов, Александър Сано, Димитър Рачков, Евтим Милошев и Христина Апостолова, Иван Бърнев и Маргита Гошева.

Алек Алексиев се разписа и на голям екран в България с главната роля във „Възвишение“.

Клои от рода Рахал


Клои е едва на 17, екзотична, красива, талантлива, живее в Америка, но чувства и България като свой дом. „Едно лято не съм изкарала в САЩ. Ето сега снимам, видях си приятелите, все едно съм си вкъщи. На мен това ми е вкъщи“, признава голямата дъщеря на актьора Башар Рахал. Вече е взела решение, че иска да се занимава с кино, въпреки че баща й съвсем не е съгласен. Тя ще застане за втори път рамо до рамо с родителя си на голям екран във филма „Завръщане“ на Ники Илиев, чиято премиера е на 18 октомври. Дебюта си направи отново с българска лента - „Привличане“ на Яна Маринова през 2018-а.

„Аз играя Катрин, която е млада мацка, и съм дъщеря на баща ми. Много е различно да снимам с него, свикнала съм да играя с хора, които не познавам“, надигна завесата на продукцията Клои, която има и по-малка сестра - Индия. „Има стресови моменти, където не се разбираме (б.а. - с баща й) много-много. Но в живота не е така. Той е звезда в моя живот, даде ми пътя в актьорството. От малка съм по снимачните площадки“, сподели бъдещата актриса, която вече получи признание и зад Океана. През месец май триумфира с отличието за главна роля в спектакъл на младежките награди National Youth Arts Awards, където с участие се разписват представители на САЩ, Канада и Обединеното кралство. Приза си младата Рахал взе за превъплъщението си в Макмърфи от „Полет над кукувиче гнездо“. "Чела съм книгата 9 пъти и съм гледала филма десетки. А за ролята се борихме 18 момчета и 2 момичета", разказа Клои.

Въпреки че пред нея се отваря светла пътека в актьорското поприще от съвсем рано, татко й продължава да не е съгласен с избора й. „Бях против тя да се занимава с тази професия, защото за жени е супертрудна. Конкуренцията при тях е много по-голяма“, убеден е Башар, който освен като актьор се изявява и като продуцент на най-новия филм на Ники Илиев. Въпреки това именно Башо може да удари стабилно рамо на момичето си, защото е запознат с тънкостите в Меката на киното Холивуд. Преди време именно той е преподал тайните ходове за печелене на роля на Димитър Маринов, който с участието си в хитовата лента „Зелената книга“ стана първият българин, държал „Оскар“ в ръка. Двамата с Рахал са добри приятели, като именно Маринов е човекът, приютил актьора от ливански произход в дома си в САЩ.

Алена на Вергов снима във

филм за Петя Дубарова

Снимка Мира Дерменджиева


Щурата и магнетична дъщеря на Мечката от Народния театър Юлиан Вергов и актрисата Ирина Яръмова – Алена, ще направи кинодебюта си рамо до рамо с баща си в лентата за необикновената поетеса Петя Дубарова - отнела живота си едва на 17 майсторка на искрящите рими. Филмът носи името „Петя на моята Петя“ и в главната роля е друга наследница на именит род – Алиса Атанасова. Тя е дъщеря на изтъкнатия актьор проф. Атанас Атанасов и актрисата Десислава Стойчева, а баба й и дядо й са легендите на първата ни сцена Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.

Алена обаче съвсем не е насочила цялата си енергия към академичното шлифоване на артистичния си талант. Също като баща си, който почти завършва МЕИ с „Индустриален маркетинг и мениджмънт“ и чак на 28 години се записва в колежа „Любен Грой“, защото е твърде стар за студент във ВИТИЗ. Разбрал, че иска да е актьор, защото като 17-годишен започнал за 3 години работа като сценичен работник в Младежкия театър и това бил най-добрият период от живота му. Та и Алена не е фиксирала вниманието си само към камерите. От звездния си баща е наследила и порива си към адреналина. Той с моторите, тя със скейтборда. "Можех да карам скейт от малка. Баща ми ме водеше на Паметника на Съветската армия, където гледах по-големите как карат. Реших, че е нещо различно, и просто го пробвах", сподели преди време тя. Сериозно кара от няколко години, а зимата яха сноуборда. Хобито й е достатъчно екстремно, за да има и физически последствия, а те са: "Чупила съм си лявата ръка 5 пъти, дясната 2 - 3 пъти, десния крак 2 пъти - един път по-леко, един път по-сериозно".

С баща си Юлиан Вергов

Лудетината обаче много харесва театъра и киното, особено българските, от дете. Но не е ходила на актьорски школи. Ако иска да участва в нещо, Юлиан я готви. Така било и при телевизионния й дебют, който беше през 2017-а в сериала „Откраднат живот“, където Вергов играе една от главните роли – на доц. Банков. Алена се появи за малко в ролята на 15-годишната пациентка Алиша, която се оказа „ябълката на раздора“ между докторите Борис Тасев (Наум Шопов-младши) и Вяра Добрева (Луиза Григорова). Въпреки че си учела текста предварително, много се притеснявала и не можела да каже и дума на снимките на сериала. А има достатъчно опит и на театрална сцена – в представлението на Мариус Куркински в Народния театър "Ревизор". Там тя играе дете и най-забавното е, че с годините вече все по-трудно облича роклята на персонажа си.

Дъщерята на Сано се

разписа в „Денят на бащата“

С баща си Александър Сано


Дъщерята на Александър Сано и Нели Атанасова – Ава, е едва деветгодишна, но в крехкото си детско тяло е събрала завидния талант на баща си и красотата на майка си (не че Сано не е симпатичен). Очарователната малка актриса вече дебютира в един от най-добрите сериали родно производство - „Денят на бащата“ на БНТ. На снимачната площадка освен моралната подкрепа от баща си тя получи закалка и от едни от най-добрите актьори – Захари Бахаров и Весела Бабинова. В шестте епизода Ава влиза в ролята на детето в семейството на екранния образ на Сано и Глория Петкова, т.е. налага й се да играе дъщеря на собствения си баща, което може да изглежда лесно, но съвсем не е. Косъма от „Под прикритие“ заяви, че не е репетирал с дъщеря си у дома, защото това е работа на режисьора и той не иска да се бърка. А влизането й в сериала станало съвсем случайно. Няколко дни преди старта на снимките екипът изпитвал трудности и не можел да намери дете за двойката на Сано и Петкова. Затова Александър се разбрал с екипа да я заведе да я видят. Режисьорът Павел Веснаков си поговорил 3 минути с Ава и казал: „Това е!“

Малката Ава дебютира в сериала „Денят на бащата“.

Засега професията на баща й й харесва, но още е малка и не могат да се правят прогнози дали ще избере сцената или някое от другите си хобита - пеене и танци. Ава обаче определено е артистична, пък и родителите й са помогнали на съдбата, като са хвърлили пъпчето на момиченцето не къде да е, а в Кралската академия по изкуства в Лондон.

Матей Бърнев дебютира

директно в главна роля

Матей е взел характерната физиономия на баща си.

Снимка Емил Граничаров


За Матей Бърнев можем само да кажем, че чакаме с нетърпение да минат още няколко години, в които той категорично да вземе решение да посвети живота си на сцената, както са направили майка му – актрисата Маргита Гошева, и баща му – големият Иван Бърнев. Талантът на 13-годишния тинейджър избухна като супернова на малкия екран, където дебютира с главната роля в детския сериал „Островът на сините птици“ на БНТ. Изключително органичен, той влезе в банските на Ники и оглави банда от 5 хлапета, които в продължение на осем серии преживяха какви ли не приключения на морския бряг в началото на това лято. Матей също получи рамо от звездните си родители, които се присъединили към каста на поредицата, след като режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева (носители на „Кристален глобус 2019“ в Карлови Вари с лентата си „Бащата“) одобрили младежа за главната роля. Т.е. тук връзката е обратна – Матей влиза в продукцията след труден кастинг и вкарва родителите си в поредицата, но за негово „съжаление“ Маргита и Иван влезли в образите отново на негови родители и на екран. След като разбрал, че майка му и баща му ще са около него и на снимачната площадка, реагирал с „Оф, пак ли...“, разказа с усмивка на премиерата самата Маргита Гошева.

С майка си Маргита Гошева на премиерата на сериала

Снимка БНТ

Сюжетът на „Островът на сините птици“ се завъртя около „най-гадната ваканция“ на Ники, а хлапето се справя повече от брилянтно със задачата си още от първия кадър. Заедно с майка си и баща си Ники заминава на море, но за голямо негово нещастие ги придружава малкият му братовчед Алекс, който откровено му досажда с детинщините си и пречи на баткото да снима своя видеоблог. Бързо обаче новите технологии дават път на истинското приключение, а именно – търсенето на пиратско съкровище.

Освен актьорските заложби Матей демонстрира и музикален талант в сериала, като го чухме в основната музикална тема по текст на Веселка Кунчева и музика на Христо Намлиев, носител на „Икар“ и „Аскеер“ за театрална музика.

Преди „Островът на сините птици“ Матей се дърпал да се явява по кастинги, въпреки че бил постоянно присъствие в детското неделно училище по театър на родителите си, което те правеха в продължение на две години в „Сфумато“. Там той нямало как да устои да не се пробва в заниманията на курсистите, намерил си приятели сред тях и дори се включил достойно в ролята на Чир в заключителната им продукция „Ние, врабчетата“ по Йордан Радичков, разказа преди време пред „Монитор“ майка му. Получавал много покани от колеги на майка му и баща му, но все отказвал, докато не дошло предложението да се пробва в детски сериал, на което Матей не устоял.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.