По стотачка месечно за първенците на матурите, ако станат учители и инженери

По стотачка месечно за първенците на матурите, ако станат учители и инженери

Зрелостниците с най-високи резултати от матурите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно. За целта те трябва продължат образованието си във вуз, който подготвя кадри в професионални направления, които са важни за икономиката ни - педагогически, физически, химически и инженерни науки.

Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021г. На нея ще имат право студентите, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матура по български език и литература, а на втория държавен зрелостен изпити имат резултат, който е равен или над средния за страната. Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по БЕЛ и са сред първите 30% по резултат на втори ДЗИ по „Математика“, по „Физика и астрономия“ или по „Химия и опазване на околната среда“. Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си от матурата на zamaturite.bg.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.