По стотарка е излязла великденската ни трапеза

По стотарка е излязла великденската ни трапеза

Сметката включва двайсетина храни и напитки за 4-членно семейство

Средно по стотина лева (102;08 лв.) е излязла на великденската трапеза за 4-членно семейство, сочат изчисленията на Системата за агропазарна информация (САПИ). Най-голяма сума от 104,71 лв. са похарчили средно хората от област Варна, а най-малко 100,32 лв. в Хасковско.

Сметката включва двайсетина храни и напитки, сред които:


агнешка плешка, козунак, яйца, ориз,


агнешка дробсърма (дреболии), зелена салата, зелен лук, домати, краставици, , ябълки, 2 л бира, безалкохолно, ракия, бутилка червено вино. В проучването е направено за 9 области на страната: Благоевград, Бургас, Варна, Ловеч, Монтана, Пловдив, Русе, София и Хасково.

Месото от 2 кг е излязло средно по 30,19 лв. на домакинство. Най-много пари - по около 32,50 лв. са дали за агнешката плешка във Варненско, а най-малко - в Бургаско и Хасковско по 28,89-28,90 лв. Килограмът козунак най-евтино по 6,13 лв. е излязъл в област Бургас, а най-скъпо във Варна - 7 кинта, а средно за 9-те области - 6,54 лв. За покупката на 20 яйца (размер L) най-много по 6,20 лв. са дали в Бургас, а най-малко по 5,20 лв. в Хасково. Килото карантия за

дробсърмата е излязла най-скъпа в Ловеч

по 7,90 лв., а най-евтина - с левче по-малко в Монтана. В изчислението е включено и пакетче от 125 гр. масло, чиято цена е била пред Великден от 2,50 лв. в Хасково до 3,04 в Бургас, Хасково и Русе. Хлябът „Добруджа“ от кило за трапезата пък е варирал от 1,42 лв. във Врана до 1,68 в Ловеч и Пловдив.

Четирите зелени салати на повечето места са излезли по левче бройката, но най-тънко - средно по 90 ст. са ги купили в Русе. При пресния лук (за 5 връзки) цените са в доста по-голям диапазон от 3,50 лв. в Бургас, Пловдив и Хасково до 4,25 - в Монтана. Килограмът домати, включен в сметката варираше от 2,4 лв. във Варна, до 2,90 в Хасково. При краставиците, също килограм, разликите са от 2,50 лв. във Варна и Пловдив до 3 кинта в Благоевград и Ловеч. Репичките (2 връзки) за зелената салата пък са били от 1,60 в София, Пловдив и Хасково до 1,90 в Благоевград, Ловеч и Монтана. Килограм ябълки за трапезата е струвал от 2,25 лв. в Благоевград и Русе до 2,60 в Ловеч.

За газираната безалкохолна напитка от 2 л са изхарчени в 9-те области средно по 2,52 лв., за пивото със същия обем - по 2,65 лв., за червеното вино (бутилка 0,75 л) - 6,45, а за шише от 07,л българска ракия средно по 10,32 лв.


40% от разходите се падат на ракията и месото,

сочат още данните на САПИ. На трето място е карантията с дял от около 7,5 на сто. Най-нисък разход от 1,45 лв. средно за 9-те области е за 500-те грама ориз, включени в проучването.

СРЕДНИ РАЗХОДИ ЗА ОСНОВНИ ХРАНИ ЗА ВЕЛИКДЕН:

Агнешка плешка - 2 кг 30,19 лв.

Козунак - 1 кг 6,54 лв.

Яйца - 20 бр. 5,71 лв.

Агнешки дреболии - 1 кг 7,41 лв.

Зелена салата - 4 бр. 3,96 лв.

Домати - 1 кг 2,67 лв.

Краставици - 1 кг 2,79 лв.

Безалкохолна напитка - 2 л 2,52 лв.

Червено вино - бут. 0,700 л 6,45 лв.

Бира - 2 л 2,65 лв.

ИЗТОЧНИК САПИ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.