По-слабата реколта свива пазара на ниви

По-слабата реколта свива пазара на ниви

Неяснотата за евросубсидиите след 2020 г. също намалява сделките

По-слабата реколта от зърно, особено в житницата на България Добруджа, а оттам и по-ниските доходи на земеделците оказват негативно влияние и свиват пазара на земеделска земя, научи „Монитор”.

„В Добруджа има най-слаби резултати от зърнена реколта. Такива се очертават най-вече в черноморските общини. Там жънат изсъхналата си царевица, а от житото изкараха по 300 кг от декар. Затова поне за момента няма интерес да се купува земя”, обяснява Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

„По-актуална е африканската чума по свинете, но този проблем засега не влияе на пазара на земя. На него влияят парите.

Ниските добиви свиха приходите на арендаторите

300 кг по 30 ст. е 90 лв., а рентата в Добруджа е толкова. Останалите разходи са за сметка на арендаторите”, допълва той и припомня, че именно големите земеделски производители обикновено са едни от основните купувачи на земеделска земя. Според Костадинов може да имат интерес да купуват земя само хора, които не се занимават със земеделие и са решили да инвестират в такъв имот.

Друг фактор, влияещ в известна степен възпиращо на пазара на земеделска земя, е неяснотата около таваните за евросубсидии в следващия програмен период, започващ от 2020 г. Затова и продавачи, и купувачи, които основно са арендаторите или специализирани фондове, са склонни да изчакат поне до средата на следващата година. На решението на инвеститорите в ниви влияе и неяснотата около проекта за нов закон за земеделските земи. Срокът на неговото обществено обсъждане е удължен до края на годината. Предложените текстове в него обаче будят безпокойство сред собствениците на земеделски земи, защото се предлагат някои ограничения на правата им.

Според Радослав Христов от Тракийската асоциация на зърнопроизводителите обаче на отделни места има леко раздвижване на пазара,

особено там, където хората са си взели рентите

след жътвата. По думите му собствениците решават да продават ниви винаги, когато получат парите или продукцията от арендаторите, защото се опасяват да не бъдат ощетени. „Някъде такива сделки има повече и в края на годината, когато заедно с оформянето на счетоводния баланс се изплащат и арендите на собствениците на земеделската земя. Както винаги, продължават да се продават малки парчета земя. Освен това дори се правят и сделки с идеални части от съсобствеността в такива имоти”, обяснява той. Според него в зърнопроизводителните райони на Тракия цените за декар земеделска земя варират от 800 до 1200 лв.

Според национално представително проучване за нагласите на собствениците на земеделска земя в момента около 173 хил. собственици на земя търсят пазар за имотите си и планират да продадат част от тях в близките месеци. Те притежават средно по 27 дка земя, като смятат да продадат около 13 дка. Това означава, че съществуват пазарни предпоставки над 2 млн. дка да сменят собствеността си.

Проучването показва още, че най-честата причина за продажба на земеделски имоти е

невъзможността на собствениците да обработват земята

самостоятелно и заплахата нивите да запустеят. Покупката на нов имот и нуждата от средства за лечение допълват основните фактори, водещи до решение за продажба на земеделска земя. Част от анкетираните посочват необходимостта от свежи пари за посрещане на спешни или непредвидени плащания. Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават заради предстоящи празници - сватба или издръжка на ученик или студент.

Средната цена достигна 941 лв./дка

През миналата година средната цена на сделките със земеделската земя достигна 941 лв./дка, или почти 3,4 пъти повече, отколкото през 2010 г., когато е била само 279 лв./дка, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В северозападния район на страната средната цена е била 869 лв./дка. Най-високата - от 971 лв./дка, е отчетена в област Враца, а най-ниската - 614 лв./дка, е в Ловешко.

1087 лв./дка бе регистрираната средна цена на нивите в северния централен район. Там най-скъпо - по 1379 лв./дка, се е продавала земята в област Силистра. Най-ниските средни цени са отчетени в Габровско - 455 лв./дка.

С най-високи средни цени за миналата година от 1345 лв./дка е североизточният район. Стойността на сделките там е варирала от 1015 лв./дка във Варненско до 1697 лв./дка в Добричко.

В югоизточния район средната цена за 2018-та е била 802 лв./дка. Най-високата от 977 лв./дка е в Сливенско, а най-ниската от 724 лв./дка - в област Бургас.

За югозападния район има данни само за Софийска област, където цените варират от 77 лв./дка за района на Ботевград до 475 лв./дка за Ихтиманско.

В южния централен средната цена през миналата година е била 660 лв./дка. Максималната от 722 лв./дка е отчетена в Пловдивско. С почти еднакви стойности от 598 лв./дка и 597 лв./дка са другите 2 области, за които има статистика - Пазарджик и Хасково. За районите на Кърджали и Смолян няма данни за 2018-а, показва справка в сайта на НСИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.