По-скъпият газ вдигна тока с 2,03% (ОБНОВЕНА)

По-скъпият газ вдигна тока с 2,03% (ОБНОВЕНА)

Най-голямо е увеличението - 2,78 на сто за абонатите на „Енерго про“

Поскъпването на природния газ с почти 11%, одобрено от КЕВР в петък и влизащо в сила от днес вдигна цените на тока за бита средно с 2,08%, става ясно от решението прието също днес от регулатора.

Най-голямо - 2,78 на сто е нарастването на цената за абонатите на „Енерго про“. Така потребителите от Североизточна България ще плащат по почти 23 ст. за киловатчас по дневната тарифа и 12,654 ст. с ДДС за нощната, пише в решението на КЕВР.

На абонатите на ЧЕЗ киловатчас ще им струва по дневната тарифа 0,2165 лв., вместо досегашните 0,2128 лв., а нощната 0,1248 лв. при 0,1227 до края на миналия месец. Поскъпване и на двете тарифи за ЦЕЗ е 1,75%.

В Югоизточна България абонатите на ЕВН ще плащат по 0,216 лв. за КВтч, при 0,212 лв. досега за дневна тарифа и по 0,1227 лв. за нощна, срещу 0,12 лв. преди 1 юли. Ръстът на цените е 1,82%, реши регулаторът днес.

Доста по-чувствително е увеличението на цените на топлинната енергия. В София от 1 юли тя вече струва 103,14 лв. за мегаватчас. Над стотарка освен в столицата ще плащат и в Пловдив (100,428 лв./МВтч), във Варна (100,56 лв/МВтч), във Велико Търново (107,18 лв. МВтч) и в Габрово (,107,21 лв./МВтч). Българският Манчестър поне до 1 октомври е с най-високата цена, въпреки, най-малкото поскъпване от 0,10%.

Най-голям ръст на поскъпването от 17,12% от началото на месеца е отчетено в Бургас. Там вече ще плащат по 80,196 лв. за метаватчас с почти 12 лв. повече, отколкото досега. На второ място по ръст на цените е Плевен - с 15,19%, където потребителите на централно парно ще дават за единица консумирана енергия по 91,90 лв. вместо досегашните 77,78 лв., сочат данните на регулатора.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев реалната стойност на топлоенергията е 3 пъти по-висока, но абонатите плащат по-малко, защото производителите получават субсидия под формата на по-висока изкупна цена за добитата електроенергия по комбиниран способ.

По думите му жителите на големите градове, ползващи централно парно трябва всеки ден да благорадят всички останали, че с по-високите си сметки за електроенергия на практика ги субсидират. „Това се прави на база на евродиректива от 2004 г., с която се поощрява производството едновременно ток и топлоенергия“, поясни професорът. „За това и в годините, когато заради скока на петрола природният газ бе достигнал астрономически стойности от 740 лв. за МВтч, то цената на парното не се увеличи шоково“, добави той. Проф. Тасев смята, че КЕВР не трябва да притиска цената на природния газ, доставян от „Булгаргаз“, защото държавната фирма на практика няма резерви и получава само около 1,5% върху доставната цена на синьото гориво.

Проф. Тасев прогнозира, че природният газ, а от там и топлоенергията ще поскъпват още в следващите тримесечия, защото в 9-месечните периоди назад и цените на петрола са били високи. По думите му основният проблем са ниските доходи на хората и оттам енергийната бедност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.