0

Т я е една от най-непресторените жени, които ще видите. Има няколко кучета и папагали. Пътувала е къде ли не и знае чудесна рецепта за перфектния купон. Израснали сме с нейни култови хитове като „Неам неври“ и „Ха-ха“. Ще я различим от далеч по шарената коса, кожените якета и безкомпромисната рокерска енергия. Ако обаче има едно нещо, по което категорично ще познаем Милена Славова, това е онзи специфичен дрезгав глас, който просто няма как да сбъркаш – дори и да е прикрит под маската на книгата в „Маскираният певец“…

Тя е една от най-непресторените жени, които ще видите. Има няколко кучета и папагали. Пътувала е къде ли не и знае чудесна рецепта за перфектния купон. Израснали сме с нейни култови хитове като „Неам неври“ и „Ха-ха“. Ще я различим от далеч по шарената коса, кожените якета и безкомпромисната рокерска енергия. Ако обаче има едно нещо, по което категорично ще познаем Милена Славова, това е онзи специфичен дрезгав глас, който просто няма как да сбъркаш – дори и да е прикрит под маската на книгата в „Маскираният певец“…

Дългият й творчески път без съмнение е оставил

 ярък отпечатък

 на музикалния подиум и въпреки че миналата година Милена отбеляза сериозните 35 години на сцената, тя споделя, че все още пази непоколебимия си бунтарски дух. „Същата съм си, не мога да кажа, че съм се променила в никакъв случай. Това е едно време, което мина страшно бързо и много разнообразно. Всяка една песен, която съм писала е част от мен. Пътувах навсякъде, видях много неща по света, благодарение на музикалната си кариера“, разказва рок кралицата.

Според нея за този период рок музиката претърпява голямо развитие и въпреки вечните хитове от миналото, днес несъмнено се радваме на по-добро звучене. „Навремето, ако онази рок музика е била в зародиша си, то тази днес е образно една гора от качествени дървена. Просто музиката вмомента е на супер ниво и като саунд, и като разнообразие, и като стилове, и като композиране“, смята тя и потвърждава, че същото е валидно за България, където към момента можем да открием все повече млади таланти.

Освен за музикалната й кариера 2020-а беше юбилейна и за създадения от нея фестивал „Силата на рока“, който цели да открие именно млади автори. „Моите наблюдения са, че при групите, които свирят професионално, възрастовата граница им намалява всяка година. Ако преди в добрите групи е имало 28-30 годишни музиканти, сега мога да кажа абсолютно на сърце, че има музиканти на по 18-19 години, които по нищо не отстъпват на професионалистите. Децата пеят, свирят, аранжират и пишат собствена музика. А това навремето почти го нямаше.“

Самата Милена също е обирала не една или две награди на младежки конкурси в началото на кариерата си и именно за това днес иска да дава шанс на талантливите творци. Спомня си с носталгия, че нейното собствено

кръщене на сцената

 става веднага след завършване на гимназията. Тогава, още 19-годишна, тя е изпратена от уроците си по пеене чак до големите зали в СССР като бек вокал на мащабно турне с група „Кукери“. „Като се качих там отначало не можах да повярвам, че съм на такава сцена и в следващия момент разбрах, че като свърши турнето ще ми е много тъжно и депресирано, ако това нещо не се повтори“, връща се в спомените си Милена.

Славата обаче не идва само с цветя и рози, а понякога е украсена от бонус смехотворни случки. Певицата разказва, че още тогава започнала гонитбата на феновете, но тъй като по това време входовете още не се заключвали, било модерно почитателите да издирват къде живеят любимите им изпълнители, да се промъкват в блоковете им и вместо да им взимат автографи, те да оставят свои по стените. „Ние живеехме на 7-я етаж и от 5-ия до 9-ия всичко беше издраскано с моето име – колко много ме обичат, рисунки, сърца и какви ли не неща. Това траеше няколко години и от една страна беше много хубаво за мен, обаче от друга съседите много се дразнеха и на едно събрание на блока явно са взели решение, защото баща ми хвана и боядиса всичко“, смее се рок певицата.

Веселите й случи обаче съвсем не свършват до дук, а в репеортоара си пази мнообройни забавни падания и спъвания на сцената. „Няма да забравя, веднъж бяхме в Пловдив в амфитеатъра и трябваше да открия концерт с един мотор. И съм се качила, микрофонът ми е в ръката, групата трябваше да засвири, да светнат осветлението, след което аз да сляза от мотора и да започна да пея. И се случи така че се изпльосках по корем и половината песен не можех да я изпея от смях. Целият летен театър също се побърка от смях и така всъщност започна концертът.“

Така за няколко години музиката и моторът й я отвеждат на много места по света, а първото, което оставя трайно впечатление у пътешественишкото й сърце е бившият Съветски съюз, където специално място заема Коми. Пътят й минава още през цяла Европа, Щатите и Канада, и дори през Северна Корея, но впоследствие Милена установява, че не е дете на цивилизования мегаполис, а на природата. „Защото човекът колкото и да е напредничав технически, прави неща, които не могат да ме впечатлят толкова, колкото едно хубаво слънце, една хубава планина, чист въздух, птички, природа, животни… Това е моето – предпочитам го пред един лачен град със стъклени сгради, последна мода коли и натруфени хора“, категорична е певицата.

Затова и макар за кратко да заживява в Лондон, пред Острова тя твърдо избира България. „Вибрационно България ми действа много по-добре. Великобритания е доста по-законово уредена държава, но аз не харесвам климата и стила на живот там – това бързане и зомбиране в името на парите. В крайна сметка животът не е толкова дълъг и не трябва да се кланяме на парите, защото те не ни дават щастие.“  Според нея тъкмо когато човек вече е обиколил света, разбира 

колко много има под краката си в собствената си родина

 „Всяка едно от планините ни е невероятна и ние трябва да го поддържаме това нещо и да му се радваме. И морето и тая връзка с планината, и че всичко ни е наблизо, и че природата е чиста. А, какви водопади, какви реки имаме!“, възкликва Милена, която разказва още, че любимото й място за почивка лятото е именно българското черноморие.

 „Цяло лято съм на морето – имам си каяк, карам мотор и ходим с разни приятели да караме групово. Аз съм човек на купоните и постоянно се забавлявам. Едно от най-важните неща за перфектния купон е да се черпим без никой да се напива, да си печем разни хубави неща и така до безкрай. Човек, когато се контролира с алкохола, може да изкара повече и да му е по-весело. Когато имаш готина компания това е незаменимо“, казва певицата, чиято любима напитка за умерено пиене е виното в комбинация с газирана вода.

Милена споделя още, че не се приема за „звезда“ и предпочита да е по-здраво стъпила на земята. Скромно се определя като обикновен човек, и казва, че ако си добронамерен, винаги можеш да й бъдеш приятел. Затова и личният й подпис е истината, която я преследва неотлъчно не само в живота, но и в музиката. Неслучайно за последното си парче „Хвърчило“ се вдъхновява от една стихотворение, което я привлича тъкмо със своята искреност. „Впечатли ме с неподправената си енергия и с това, че с много малко думи се казват много неща. Още не го бях завършила и вече знаех, че трябва да направя песен“, споделя рок иконата за последното си парче, в което се връща назад към блажените мигове на детството, когато „светът ухаеше на обич и канела“.

За собственото си детство разказва, че дните й били запълнени от разнообразни игри, кал, ожулвания по колената и много смях. „Играехме от сутрин до вечер. Понеже цял живот съм играла с момчета и игрите ни бяха футбол, карахме лагерни колички, зимата си правихме кормилачки и читали от клони с вътрешна гума, прашки и такива работи. Стреляхме сме с лък, с фунийки, тръби и топчета“, спомня си Милена, а после добавя, че от списанията „Жената днес“ и „Некерман“ ставали най-добрите фунийки.

Споделя още, че дъщеря й Куини, която е звездата на новия й клип, също обича футбола и пее, но проявява и други интересни таланти. „Сега се е ориентирала към компютърна анимация, цял ден рисува, направила си е профил в Инстаграм, има 12 000 последователи“, разкрива ни изпълнителката на „Ала-бала“.

Самата Милена осъзнала, че иска да пее и свири някъде към 5-ти клас и скоро изнудила майка си да й купи китара от ЦУМ, но я избрала по красота, защото още не разбирала от инструменти. „Никой не ми беше показвал нищо, никакви акорди и аз сама се учех вкъщи. Чуя някъде големите в градинката пред блока и по слух си намествам пръстите – така изнамерих всичките акорди.“

За големия повод „35 години на сцената“ пък разкрива, че скоро предстоят изненади, които ще бъдат съчетани и с новия проект, по който сега работи. Тя е използвала изолацията за изготвянето на изцяло акустичен албум, който вероятно ще бъде завършен лятото и ще бъде представен на голям концерт тази година. А за рождения си ден на 24 февруари, когато ще навърши 55 години Милена споделя, че ще празнува с малък кръг от приятели. „Ще го направя скромно в пандемичнен стил, за съжаление. Иначе всяка година правя концерт на рождения си ден“, напомня тя. За напред певицата си пожелава идеите й никога да не я напускат, а останалото, казва, е „Божа работа“.