Учениците ще влязат в обувките на етнографите и ще научат как се описват музейни експонати. Това ще бъде възможно чрез един от проектите по програмата на министерството на образованието и Българската академия на науките „Образование с наука“, която просветният министър Красимир Вълчев представи в Етнографския музей днес.

Сред първите ученици, които станаха етнографи в музея, бяха възпитаници на Софийската математическа гимназия. Седмокласниците разгледаха всички зали, след което трябваше да изберат един предмет, който да опишат. За целта те попълниха специален етнографски дневник с данни за неговия размери, цвят, материал, форма. Втората задача, с която трябваше да се справят, е да посочат нещо от съвремието, което ще се намери място в музея след време. Децата изброяваха неговата културна стойност, как се произвежда, масов ли е, за какво се използва.

Учебникът по география пък се оказа един от бъдещите експонати в музея

според един от седмокласниците. Техният учител обясни, че заниманията им се провеждат извън учебно време.

Учениците от 9-и клас на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ също проведоха занимания в Етнографския музей. Една част се тях се бяха настанили в стаята, свързана със семейните празници. Те се запознаха с празника на светците и символиката на трите свещника, градския имен ден от 20-и век, на който се хапват кафе и бонбони, както и рождения ден през социализма. Деветокласниците на НПМГ поседнаха на дивани на няколко десетилетия и имаха възможност да си направят

селфи с домакиня от социализма.

Техните съученици пък трябваше да напишат кратка статия за професията на етнографа, вземайки интервю на някой от служителите в музея. „По какъв начин артефактите достигат до музея“, „Какви умения трябва да притежава етнографът“, „Какво изследва той“ са само част от въпросите, с които трябваше да си отговорят възпитаниците на НПМГ, за да напишат своята статия.

Целта на програмата е повече ученици за посетят музеите и институтите на БАН, обясни по време на представянето ѝ Вълчев. Първата година ще се включат около 10 000 деца предимно от София, но следващата година нейният обхват ще се разшири. Те ще имат възможността да работят с различно научно оборудване, с каквото не всяко училище разполага. „Искаме БАН да влезе в училище, а и повече ученици да влязат в научните лаборатории“, допълни пък зам.-просветният министър Карина Ангелиева. Програмата има още два модула. Учените от БАН ще могат да посещават училищата и да разказват на учениците за научни проекти, обясни председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски. Предвижда се и провеждането на летни школи за обучение на децата и учителите им.

По програмата са одобрени

26 проекта на обща стойност 500 000 лв.,

разработени от институтите и музеите към БАН. Те са насочени към различни предмети в училище - математика, природни науки, информационни технологии, български език и литература, история, география, биология и гражданско образование. По време на официалното откриване бяха представени и част от тях.

Най-голям интерес сред учениците предизвикаха химичните експерименти с калиев перманганат на д-р Петя Щерева от института по катализ. Те бяха част от демонстрациите по проекта „Химичният експеримент – метод, средство и условие за формирането на природонаучната грамотност“. Учениците от СМГ дори предложиха на младия учен да дойде да им преподава в химия в училище, но за тяхно съжаление разбраха, че тя вече работи в Първа английска езикова гимназия.

Впечатление на децата направиха и

холограмни образи на Васил Левски и Христо Ботев.

Учените видяха демонстрация на холограма с купа, която можеха сами да завъртят на всякакви страни, да видят нейната дълбочина.

Децата се запознаха още с лятната школа по биология, видяха студентската книжка на Христо Смирненски, онлайн игри за правопис, математическо домино, уреди за антропологични изследвания, управление на роботи и др.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.