ПО ПРОЕКТ: Наемат 362 специалисти допълнително за работа с деца със СОП и дарби

ПО ПРОЕКТ: Наемат 362 специалисти допълнително за работа с деца със СОП и дарби

362-ма специалисти, сред които 177 психолози, 107 логопеди и 78 ресурсни учители, ще бъдат наети допълнително в училищата и детските градини по проект „Подкрепа за приобщаващо образование“, съобщиха от МОН за „Монитор”. Идеята е по него да се реализира допълнителната подкрепа на деца и ученици със специални образователни потребности (СОП), хронични заболявания, в риск и с изявени дарби, благодарение на която да се разгърне техният потенциал.

По проекта от тази есен в столичното 37-о СУ „Райна Княгиня” ще имат възможността да назначат на пълен щат логопед. „Липсваше ни само логопед, който да оформи екипа за личностно развитие, тъй като при нас вече работят психолог и двама ресурсни учители”, обясни директорката Цветомира Георгиева. Той ще бъде на трудов договор и заплащането му ще бъде по проекта.

Огромният плюс от проекта е, че по този начин не се натоварва училищният бюджет следващите 3 години и в същото време спестеният финансов ресурс може да бъде насочен към други дейности или перо – да увеличим качеството на материалната база, да набавим интернет за учениците. Това и правим”, обясни директорката. Тя допълни, че в училището вече са наети и двама медиатори, чието заплащане също е по проект.

Всички специалисти в училището – психолог, логопед, ресурсен учител, медиатори - ще преминат и през допълнително тематично обучение. Едно от тях е „Обучение за прилагане на инструментариум за прилагане на маркери на риск при деца и ученици”, в което ще се включат и учители, тъй като те имат пряка връзка с учениците. „Важно е да се открият тези маркери, за да може психолог, ресурсен учител да подкрепи допълнително децата”, смята Георгиева. Друго обучение е за прилагане на инструментариум за откриване на дарби. Ще има и обучения за работа с родителите.

Училищата ще могат да закупят и оборудване за специализираните кабинети и помещения. Сумата, която ще отпускат по проекта, се определя от МОН спрямо школото и потребностите на учениците в него. За 37-о бюджетът е 6000 лв. „Заявили сме Biofeedback system за трениране на фина моторика. За кабинета на логопеда освен цялостно оборудване сме предвидили логопедичен апарат за виброакустична терапия, който струва около 3000 лв. и би натоварил бюджета, ако не го закупим по проекта”, каза Георгиева.

Така по проекта ще бъдат направени обучения на хора, назначаване на специалисти, ще закупим оборудване. „За пръв път виждам толкова цялостно изпълнение на проект. Получава се завършен кръг, в който се дава възможност за назначаване на специалисти и закупуване на оборудване за тяхната работа. След изпълнението на проекта ще имам всичко необходимо”, заяви директорката на 37-о училище.

От образователното министерство допълниха, че директорите на детски градини и училища от по-малките населени места могат да се обърнат към регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование за осигуряване на необходимите специалисти за предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.