0

П о погрешка трима  кандидати за депутати са регистрирани в РИК от своите партии в повече от два избирателни района - в по три. Това става ясно от решения на ЦИК, с които излишното вписване в партийната листа за вота на 11 юли, се заличава.

По погрешка трима  кандидати за депутати са регистрирани в РИК от своите партии в повече от два избирателни района - в по три. Това става ясно от решения на ЦИК, с които излишното вписване в партийната листа за вота на 11 юли, се заличава.

Такива казуси има почти на всички избори за НС,като се случва предимно при по-малките формации.

В случая става дума за "Глас народен", "Изправи се. Мутри вън", "Движение ЗАЕДНО за промяна". 

Първите са регистрирали Виржиния Богданова като кандидат за депутат в Габровски, Русенски и Плевенски избирателен район. Тъй като подаването на документи в Плевенския МИР е бил последен по време, именно затова ЦИК заличава регистрацията й от тази листа.

На свой ред Пенка Георгиева-Бабачева е била подадена от "Изправи се. Мутри вън" като кандидат за депутат за 23, 25 МИР в София и за 26-ти София област. Разликата във внасянето на документите е с около 25 минути между всяко. Първо по време е било това в 23 МИР - 12,50 часа, след това в 25 МИР - в 13.15 часа , а  последното - в София област - точно в 13.40. Така регистрацията в последния район се заличава.

По-късно през деня в същата хипотеза се оказа и още един кандидат за депутат - Веселин Величков коалиция  "Движение ЗАЕДНО за промяна". Той е бил регистриран едновременно във Велико Търново, 24 София, както и Плевен. Последното по време е тази в Плевен и затова се заличава именно тази регистрация.

Според Изборния кодекс кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само от една партия или коалиция най-много в два многомандатни изборни района.