По пандемията зеленият ток изпреварил ядрения

По пандемията зеленият ток изпреварил ядрения

Производството на възобновяема енергия е нараснало в разгара на пандемията от Ковид-19, устоявайки по-добре от ядрената енергия, която е намаляла заради спада в търсенето. Това се посочва в доклад, разпространен днес и цитиран от АФП.

През първото тримесечие на 2020 г. развитието и производството на възобновяеми енергии са устояли по-добре на влиянието на пандемията, отколкото секторът на ядрената енергия, се казва в тазгодишното издание на Световния доклад за състоянието на ядрената промишленост. От януари до края на март производството на възобновяеми енергии се е увеличило с 3 на сто, а относителният им дял в световното производство е нараснал с 1,5 процентни пункта. Този растеж се обяснява основно с двуцифреното увеличение на вятърната енергия и скока в производството на фотоволтаична слънчева енергия от проекти, инсталирани през предходната година, според авторите на доклада. В същото време производството на ядрена енергия е намаляло с около 3% за периода заради спада в търсенето и по-малкото реактори, които са работили в определени региони.

Ковид-19 е първата пандемия от този мащаб в историята на ядрената енергия, отбелязват авторите на доклада. През 2019 г. делът на производството на електричество от възобновяеми енергии (без произведеното от вецовете) в енергийния микс също е надминало за първи път ядрената енергия (10,39% спрямо 10,35 на сто).

Производството на електрическа енергия през 2019 г. също е нараснало и е достигнало 2657 тераватчаса, което е увеличение с над 3,7% спрямо 2018 г. и само 3 тераватчаса по-малко от историческия пик през 2006 г., се посочва в доклада.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.