По масло и ноти с Ева Пармакова
5

По масло и ноти с Ева Пармакова

Новата звезда на БГ попа готви по рецепти от Южна Африка, където е изкарала детството си

Две години след финала на X Factor Ева Пармакова е певицата, която кара тийнейджърите да танцуват, а родителите им да си тананикат зарибяващите й рефрени край печката.

Дебютът й „Ти губиш“ с Павел и Венци Венц се превърна в един от хитовете на лято 2018 и все още кара момиченца на възраст от 6 до 12 да взривяват социалния мир вкъщи с фразата „Не ми налагай правила, защото вече почва да ми писва!“. Актуалният й сингъл Tell Me Right пък може да хвърли и най-вдървения костюмар на дансинга. Колаборацията на Ева с един от най-успешните ни диджеи – Фабрицио Паризи, и с китариста на Белослава - Антони Рикев-WahTony, звучи като целувка между две маргарити по изгрев в Ибиза и за поредна седмица е в челната тройка на най-въртяните песни в БГ ефира. Пармакова е само на 17 и освен в забъркването на хитови формули с продуцентите й от „Вирджиния рекърдс“ я бива и в кулинарията. За човек, който точно след година ще полива абитуриентския си бал, Ева владее доста магически трикове в кухнята и нито един от тях не включва размразяване на пица с поглед. Специално за „Монитор“ тя приготви две от любимите си ястия и ни допусна в дома си, за да й се пречкаме, докато се вихри с миксера.

Пиле с масло (Butter Chicken)

Любимото ми ястие е Butter Chicken, или казано на чист български – маслено пиле. Обожавам вкуса му още от детството си, което в голямата си част прекарах в Южна Африка. Това е едно от първите неща, които започнах да си правя сама, и майка ми бе доста горда с мен, защото си е цяла манджа и не отбих номера с едни яйца на очи за семейната ни вечеря.

Тази рецепта се приготвя доста лесно, въпреки че пилето трябва да се маринова предварително. За нея ви трябват едно кисело мляко, щипка пресен джинджифил, сок от половин лимон, четвърт лъжичка канела, половин чаена лъжичка куркума и чаена лъжица гарам масала. Нужно ви е към 800 г пиле, или четири пържоли от бут без кожа, които се нарязват на дребно. За соса ще ви трябват пасирани домати от консерва, 150 мл сметана, щипка кардамон, 3 супени лъжици разтопено масло и 1 чаена лъжица гарам масала. Солта е на вкус, чесънът и чилито също. Разбъркайте с месото и оставете да се маринова за няколко часа. Пече се и се сервира с ориз и е разкошно.

Ягодов сладолед

Десертът, с който ще ви почерпя, се приготвя сто пъти по-лесно, но не е по-малко вкусен. Тези сладоледчета си ги правим ежедневно, защото отнемат много малко време и в тях може да сложиш каквото си поискаш - плодове, шоколад, дори ядки. Пасирам 500 г ягоди, с 400 г сметана и изсипвам сместа в готовите формички. След като стегне в камерата, поднасям с резен портокал и стръкче мента за свежест.


БЛИЦ

Певицата: Щипка любов прави храната вкусна, а музиката истинска


Ева, пееш ли, докато готвиш, и какво най-често?
Честно казано, не. Слушам доста музика, но не припявам, фокусът ми е върху приготвянето на храната. Не съм толкова напред с материала, за да ми е толкова леко на душата и да подхвана някое парче на Адел, докато режа лук (смее се). Понякога обаче си представям, че някой ме снима и аз му обяснявам всяко свое действие. Като в кулинарно предаване.
Ако трябва да материализираш Tell Me Right във вкусове, то на какво ястие ще прилича последното ти парче?
Когато слушам Tell Me Right, си представям лято, плаж, слънце, море, и затова си представям песента като сладолед в цветовете на дъгата и задължително на клечка.
По какво си приличат кулинарията и музиката?
По това, че когато се правят с любов, резултатът винаги е перфектен. Ако си вложил душата си в тях, на финала имаш нещо истинско, вкусно или приятно за слушане.
Кое ти е по-лесно – да забъркаш хит, или вечеря за семейството?
Зависи каква ми е музата и в какво настроение съм. Понякога идеите за канта (б.а., вокалната линия в една песен) ми идват с едно щракване на пръсти и с приятеля ми веднага започваме да записваме бийтове и рими. Към момента като че ли ми е по-лесно да сготвя, отколкото да забъркам хит (б.а., смее се).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.