Внесли сме по-малко пари на влог през август

Внесли сме по-малко пари на влог през август

Въпреки пандемията българите продължават да кътат пари в банките. Спестяванията на домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД), се равняват на 57.7 млрд. лв. към края на август 2020 г. Те обаче бележат по-нисък темп на растеж от 7.6% на годишна база, показват данни от паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

От началото на годината спестяванията нарастват с между 7-8%. Очаквано най-голямо забавяне в темпа на растеж има по време на карантината - март и април. Тогава растежът на депозитите е съответно 7.2 и 7.6 на сто за година. Следва постепенно възстановяване до 7.8% към май, през юни нивото му се запазва, но оттогава показателят отново тръгва надолу, като стига до 7.6% към края на август 2020 г.

Депозитите на неправителствения сектор са 88.8 млрд. лв., а годишното им увеличение е 8.9%. Депозитите на фирмите са 27.547 млрд. лв. към 31 август тази година (12.2% ръст). При финансовите предприятия депозитите също растат с 5.2% до 3.547 млрд. лв. Заемите на компаниите нарастват с 2.2% на годишна база до 34.313 млрд. лв.

Най-скорошните данни на централната банка показват още, че дори с влошени финанси, българите не се притесняват да теглят кредити. Заемите на домакинствата са 24.9 млрд. лв., което е с 7.4% повече спрямо година по-рано. Ипотеките вече са 11.5 млрд. лв. (12.3% ръст), а потребителските кредити възлизат на 11.7 млрд. лв. (6.2% ръст). При другите кредити, като такива за лечение или обучение, обаче е налице спад от 24.4%, като те достигат 444.1 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.