За предстоящия летен сезон очакваме спад от 2-3 процента, като прогнозата е на базата на ранните записвания, съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.

Очакват се по-малко граждани на Германия и Русия да почиват на морето ни, привлечени от изключително атрактивните цени на наши преки конкуренти в туризма като Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Македония. Ръст на ранните записвания имало обаче при туристите от Украйна – 50 процента, Великобритания – 19 на сто, Франция – 10 процента, Чехия и Полша – 12 процента.

Записването „в последния момент“ може да промени очакванията и нивата от миналогодишния летен сезон да бъдат запазени, обясни Ангелкова. Според нея атрактивните цени, които предлагат нашите преки конкуренти, са благодарение на прякото субсидиране на сектора в тези страни.

За първото тримесечие на тази година правело впечатление, че чуждестранните туристи като бройка са по-малко, но се е увеличил броят на нощувките, а с това и приходите, при които има ръст от 4,4 процента.

Ангелкова посочи, че се наблюдава ръст от 2 процента на вътрешните туристи. Все повече български граждани посещавали обекти и малко познати места в България. За миналата година от общо 27 млн. нощувки, реализирани в местата за настаняване с над 10 легла, 9 млн. са били на българи.

Министърът припомни, че сред чуждестранните туристи у нас най-много са румънците. Над 1,3 млн. граждани на северната ни съседка са посетили през м.г. България, а общо туристите са били 9,2 млн. По думите на Ангелкова се обсъждат много варианти за подобряване на достъпа до страната ни и транспортната инфраструктура - нови мостови съоръжения, четирилентов път Букурещ – Русе – Варна, които да улесняват туристите от северната ни съседка.

Николина Ангелкова е в Русе за откриването на 15-ото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и Фестивала на туристическите забавления и атракции. В изложението се включиха 27 общини, които представят на щандовете си свои обекти от туристическия бранш.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фестивалът в Тополовград в програмата за културен туризъм

Фестивалът на любителските комедийни театри „Велко Кънев“ в Тополовград ще бъде включен в Регистъра на фестивалите и събитията на туристическото министерство. Това стана ясно от срещата между туристическия министър Николина Ангелкова и кметът на общината Божин Божинов. По думите на Ангелкова това ще подпомогне усилията на местната власт за привличане на повече туристи в района.

32% ръст на туристите в "Боровец" за последната зима

Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече легла в "Боровец" през изминалия зимен сезон, нарастват с 32 процента спрямо година по-рано. През периода декември 2018 - март 2019 броят на нощувките е повече от 313 хил., а постъпленията от тях надвишават 18,8 млн. лв., отчитайки увеличение от 7,6 на сто в сравнение с предходния зимния сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с туристическия бранш в Самоков, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

7% по-малко сме пътували у нас и в чужбина през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2019 г. 929.0 хил. български граждани  са реализирали туристически пътувания . Преобладаващата част от тях - 78.4%, са пътували само в страната, 17.7% - само в чужбина, а 3.9% са пътували както в страната, така и в чужбина, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).