По-малко птици зимуват в пазарджишко заради топлата зима

По-малко птици зимуват в пазарджишко заради топлата зима

Зимуващите в реките и язовирите на област Пазарджик водолюбиви птици са по-малко в сравнение с миналата зима, заради необичайно топлото време през януари, сочи анализ на данните от традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Тази зима в област Пазарджик то се проведе на 11 януари, когато експерти и специалисти от РИОСВ и орнитолози от Българското дружество за защита на птиците преброиха 665 птици от 20 вида в язовир „Тополница”, в р. Тополница и в рибарниците край селата Бошуля и Алеко Константиново.

При преброяването през миналата зима във водоемите е имало 30 вида птици с обща численост 857. Най-много водолюбиви птици са забелязани от вида голям корморан – 193 и зеленоглава патица – 185, а също и от видовете: врана – 63, лиска – 58, зимно бърне – 42, сива чапла – 30, голяма бяла чапла – 19, гларус – 10 и единични бройки лебеди, мишелов, зелен кълвач, речно рибарче и др.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 година и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци.

То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Извършва се в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.