По-лесно сменяме доставчика на интернет или телефония

По-лесно сменяме доставчика на интернет или телефония

Договорите стават по-разбираеми. Потребители искат промоцията да се регламентира в закон

В случай, че потребителите ползват интернет, мобилни и фиксирани услуги, те ще може да променят доставчика на някои от отделните компоненти, като ще дължат неустойка само за частта, която прехвърля към конкурентен оператор. Това е записано в предстоящите промени в Закона за електронните съобщения, с които в националното законодателство се въвеждат нормите на Европейския кодекс за електронни съобщения.

Предложените от транспортното министерство текстове са били представени на телекомуникационните оператори миналата седмица. Целта е

да се насърчават инвестициите на предприятията в нова инфраструктура

за разгръщане на мрежи с много голям капацитет (със скорост на изтегляне поне 100 Mbps), включително в по-отдалечените райони. Промените са насочени към осигуряване на регулаторна предвидимост относно предоставянето на радиочестотен спектър за безжичен широколентов достъп.

Законът за електронните съобщения ще включи интернет в обхвата на универсалната услуга, така че световната мрежа да бъде достъпна за всички потребители, независимо от тяхното местоположение или доходи. Така ще има равнопоставен достъп до услугите на електронното управление.

Гарантира се защитата на крайните ползватели,

независимо от вида съобщителни услуги, които ползват: традиционни - разговори, SMS или уеб базирани услуги - Skype, WhatsApp и др.

С промените се цели и подобряване на прозрачността на тарифите и възможност да се сравняват договорните оферти. Именно срещу липсата на информация за информирано решение са изпратени жалби от неправителствени организации до Комисията за защита на потребителите (КЗП) и до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Промоциите не се намират в закона, а трябва да имат легална дефиниция, казва Богомил Николов от Активни потребители пред БНР. Случвало се е всеки потребител да се сблъска със ситуация, в която

от оператора има принуда за преподписване на договор,

когато той стане безсрочен. Ако това не бъде сторено, от оператора могат да кажат, че ще бъдат получавани сметки по други тарифи на по-високи цени. Промоцията се превърна в практика, в стандарт, в основна цена. От „Активни потребители“ смятат още, че липсва самостоятелна информация относно ценова листа на услугите с посочени стандартни цени на пакетните услуги. Фокусът в информацията към потребителите са промоционалните пакети, в които се откриват цени на някои основни услуги с уговорката, че това са цените след изчерпване на промоционалния пакет. Така, макар формално да е предоставена някаква информация за цени и пакети, за потребителя не е ясно върху каква база се формира промоционалната отстъпка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.