ПО ИСКАНЕ НА КПКОНПИ: Отнеха бандитско имане за 900 000 лв.

ПО ИСКАНЕ НА КПКОНПИ: Отнеха бандитско имане за 900 000 лв.

Искове на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество за близо 900 хил. лв. бяха уважени от съда и се внасят искове на стойност 1 144 936 лв., съобщиха от Антикорупционната комисия.

Потвърдено от горните инстанции и влязло в сила е решение на Окръжен съд – Сливен, с които по искова молба на КПКОНПИ се отнема имущество в размер на 81 060 лв. от Иван Кючуков и свързано с него лице. В полза на държавата се отнемат паричната равностойност на автомобили „Мерцедес“ и „Сузуки“, дружествени дялове, нива, както и къща с двор и четири стопански сгради в с. Селиминово, община Сливен. Проверката на имущественото състояние на Кючуков е започнало след обвинение от прокуратурата за трафик на хора. За същото престъпление той е осъден на лишаване от свобода в Кралство Нидерландия и глоба в размер на 20 000 евро. В хода на проверката е извършена съдебно банкова-експертиза, като е установено, че Кючуков не е имал източник за законни доходи. Той е посочил, че е регистриран като земеделски производител. Посоченото от него дружество обаче, е извършвало фиктивна дейност и според съда, уважил иска на КПКОНПИ, „фактически е било използвано за доказване на една нереално упражнявана от Кючуков дейност по обработване на земеделски земи“. След установяване на дължими данъчни задължения, същото дружество е било прехвърлено на социално слаби лица.

Имущество в размер на 718 650,11 лв. се отнема от Валентин Донев и свързани с него физически и юридически лица с решения на Окръжен съд – Бургас и Апелативен съд – Бургас. В полза на държавата се отнемат автомобили „Фиат“ и „Опел“, а от дружества, свързани с Донев - 6 склада в гр. Созопол, суми от отчуждени имоти и суми по банкови сметки. Законовите основания за иска на КПКОНПИ е повдигнато обвинение от прокуратурата за набиране на непълнолетни лица за развратни действия срещу облаги и държане на наркотични вещества. В хода на проверката, е установено, че е налице незаконно придобито имущество на значителна стойност. Същите са изводите и на съдебните експертизи. Въпреки че Донев е посочил, че е работил като моряк в „Океански риболов“, съдът е приел, че това се отнася за периода 1981 – 1983 г., който е далеч преди проверявания период и средствата от тогава не могат да послужат като законно основание за сегашните му доходи.

С влязло в сила решение на Окръжен съд – Русе се отнема имущество в размер на 44 165,05 лв. от Денис Салиев и свързано с него лице. Недвижим имот в гр. Русе, лек автомобил „Рено“, суми от отчуждено имущество и средства по банкови сметки се отнемат в полза на държавата. Салиев е обвинен от прокуратурата за измама в особено големи размери, като се е представял за длъжностно лице, както и за съставяне на документи с невярно съдържание. По гражданския иск, заведен от Комисията, съдът се е произнесъл, че не е установен законен източник за придобитото имущество и изводът, че то е незаконно и подлежи на отнемане, е обоснован.

С решение на Окръжен съд – Хасково е уважен иск на КПКОНПИ срещу Димитър Георгиев и свързано с него лице, на стойност 43 449, 38 лв. Проверката на Комисията е започнала след обвинение от прокуратурата за участие на Георгиев в организирана престъпна група за наркотици. В полза на държавата се отнемат дворно място в гр. Свиленград, лек автомобил „Пежо“ и мотоциклет „Ямаха“.

На заседания на КПКОНПИ са приети решения за внасяне на искове в окръжни съдилища в страната на обща стойност 1 144 936, 58 лв., като в тях е включена и стойността на два недвижими имота.

Пред Софийски градски съд се претендира сумата от 1 072 416,06 лв. от Николай Христов. Той е с обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери.

В Окръжен съд – Велико Търново се внася иск срещу Али Шишков, на стойност 72520,52 лв. Той е обвинен от прокуратурата като помагач при съставяне на данъчни фактури с невярно съдържание за избягване на заплащане на ДДС и корпоративни данъци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.