По-голям католик от папата

По-голям католик от папата

Сливенският митрополит Йоаникий написа гневно писмо до кмета на Созопол, в което се обяви срещу поставената в центъра на града плоча с надпис, цитат на индийски гуру. Според владиката сектата, водач на която е гуруто, била опасна и тоталитарна.

Случаят с писмото на дядо Йоаникий и плочата с цитата отново навежда на мисълта за многото и най-разнообразни религиозни секти и организации, напълнили България в последните 30-ина години. Някои от тях са безобидни и членовете им тихо и кротко си изпълняват своите ритуали зад стените на храмовете си. Други обаче са агресивни и упражняват истински тормоз над българските граждани, за да ги накарат да станат поклонници на техните религиозни практики. И абсурдното в случая е, че тези особено агресивни секти са именно от разклоненията на християнството.

Една от основните причини за навлизането на множеството секти и ереси е състоянието на православното християнство. Като това важи не само за България, но и за други страни, в които основна и призната от държавата е тази християнска деноминация. Тук не бива вината да се търси само в състоянието на Българската православна църква и да се говори, че едва ли не нейната слабост била причината българите да хлътнат по други секти. Нещата са далеч по-сложни, като корените им се крият още векове назад. Защото в по-голямата част от държавите, в които населението изповядва католицизма, вярата като че ли е по-силна и там ереси и секти по-трудно пускат корени сред местното население.

В България обаче, проблемът с чуждите вероизповедания и деноминации има и друга страна. И тя е, че нахлулите чужди изповедания намират възможност да пуснат корени у нас главно сред българските роми. Тези някои наши сънародници имат уникалната способност да усещат откъде могат да припечелят нещо и бързо се пренастройват. За тях не е никакъв проблем днес да са българи и християни, утре турци и мюсюлмани, след два дни да станат будисти, а след три - кришнари, мормони или йеховисти. А ако им бъде предложено удовлетворяващото ги заплащане, могат да се обявят и за сатанисти. Именно сред ромските гета пасторите на чуждите секти намират „свежи сили” за развитие и там те пускат своите пипала, започвайки с пари, помощи под формата на дрехи, техника и каквото още е нужно, за да привлекат хората в гетата на своя страна и да ги направят членове на своите религиозни общности. Разбира се, когато громим и заклеймяваме тези емисари на чужди секти и „ловци на души”, не бива да си затваряме очите и за вината, която държавата и родната ни църква в повече и по-малка степен също имат за това циганите да са готови да продадат вярата си за един лаптоп или финикийски знаци.

Е, поне не може да им се отрече, че умеят да продават своята довчерашна религия за доста повече от 30-те сребърника, получени от Юда за Исус. Проблемът не е толкова в това, че сменят вярата си. Те са свободни да се назовават такива, каквито искат. Заплахата идва оттам, че те се явяват основите, върху които чуждите ереси и секти стъпват и изграждат бъдещите си организации у нас. И когато тези чужди структури станат достатъчно силни, на тях вече ромите няма да им бъдат достатъчни и те ще пуснат пипалата си и над останалата част от българското население. Като усилията им са насочени главно към бъдещето на страната ни – децата. А това не трябва да бъде допускано в никакъв случай да се случи. Защото когато прословутата толерантност на източноправославното християнство се сблъска с агресивността, бруталността и войнстващия радикализъм на част от сектите, последиците могат да бъдат страшни за духовността на българския народ.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.