Повечето от настоящите 3D принтери работят, като полагат или топят изграждащите материали на последователни слоеве. Но изработените предмети изглеждат грубовати, поради видими ръбове между слоевете. Нов, безотпадъчен, процес премахва тези дефекти, използвайки светлина за отпечатването на гладки предмети от смола.

Разработена от екип от Калифорнийския университет в Бъркли (University of California, Berkeley), системата е наречена „репликатор” в знак на уважение към фантастичното устройство във филмите „Стар Трек” (Star Trek), което може да материализира почти всеки предмет.


Системата използва създаден от потребителя 3D компютърен модел на даден предмет, който преобразува в серия от светлинни шаблони. Посредством стандартен видеопроектор, свързан към лаптоп, тези модели се проектират върху въртящ се стъклен цилиндър, съдържащ светлочувствителна смола, която е съставена от течни полимери, фоточувствителни молекули и разреден кислород.

Прожектираната светлина, активира молекули, които отнемат кислорода в смолата на определени триизмерни места. След като, цялото количество кислород бъде изчерпано на тези места, течният полимер образува напречни молекулни връзки, превръщайки се в твърдо вещество. Готовият предмет се изважда от цилиндъра, като останалата, невтвърдена смола може да се използва повторно след нагряване в кислородна среда.


Досега системата е била използвана за отпечатването на предмети с диаметър до 102 мм, като времето за изграждане варира от 30 до 120 секунди. Отпечатаните предмети не само са гладки, защото са отпечатани наведнъж, а не слой по слой, но са и приспособими от традиционните 3D отпечатани предмети.


Технологията дава възможност да се добавят 3D-отпечатани части към съществуващи твърди предмети, например, системата е използвана за отпечатването на дръжка върху стоманена ос на отвертка.

„Мисля, че това е начина, предоставящ възможност за масово персонализиране на предмети още повече, независимо дали са протези или обувки за тичане”, казва асистент Проф. Хейдън Тейлър (Asst. Prof. Hayden Taylor), автор на доклада за изследването. „Фактът, че можете да вземете метален компонент или нещо от друг производствен процес и да добавите персонализирана геометрия, мисля, че това може да промени начина по който продуктите се проектират.”

Доклада е публикуван в списание Science.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Qiantu K50 обединява Китай и САЩ

Електрически спортен автомобил от среден клас

Qiantu K50 обединява Китай и САЩ

Творение на китайско-американско партньорство, електрическият спортен автомобил Qiantu K50 бе представен на международното автомобилно изложение в Ню Йорк (New York International Auto Show). С мощност от 430 к.с. (320 кВт), задвижване на четирите колела (AWD) и слънчев панел отгоре, Qiantu прилича на комбинация от Porsche и Audi R8.

Система подпомага управлението

Велосипед за възрастни помага за равновесието

Система подпомага управлението

Възрастните хора е важно да бъдат активни, но поради отслабналото чувство за равновесие карането на велосипед увеличава риска от злополука. Холандският технологичен университет в Делфт (TU Delft) е възможно да е намерил решение с електрически велосипед, оборудван с асистенция на управлението.

Дрона ще помага в спасителните операции на Rega

Дрон търси и открива изчезнали хора

Дрона ще помага в спасителните операции на Rega

Дроновете могат да извършват много дейности, от пръскане на насаждения до изучаването на дивата природа. Швейцарската организация за спасяване от въздуха Rega представи дрон, който е способен автономно да търси и открива изчезнали хора.