Повечето от настоящите 3D принтери работят, като полагат или топят изграждащите материали на последователни слоеве. Но изработените предмети изглеждат грубовати, поради видими ръбове между слоевете. Нов, безотпадъчен, процес премахва тези дефекти, използвайки светлина за отпечатването на гладки предмети от смола.

Разработена от екип от Калифорнийския университет в Бъркли (University of California, Berkeley), системата е наречена „репликатор” в знак на уважение към фантастичното устройство във филмите „Стар Трек” (Star Trek), което може да материализира почти всеки предмет.


Системата използва създаден от потребителя 3D компютърен модел на даден предмет, който преобразува в серия от светлинни шаблони. Посредством стандартен видеопроектор, свързан към лаптоп, тези модели се проектират върху въртящ се стъклен цилиндър, съдържащ светлочувствителна смола, която е съставена от течни полимери, фоточувствителни молекули и разреден кислород.

Прожектираната светлина, активира молекули, които отнемат кислорода в смолата на определени триизмерни места. След като, цялото количество кислород бъде изчерпано на тези места, течният полимер образува напречни молекулни връзки, превръщайки се в твърдо вещество. Готовият предмет се изважда от цилиндъра, като останалата, невтвърдена смола може да се използва повторно след нагряване в кислородна среда.


Досега системата е била използвана за отпечатването на предмети с диаметър до 102 мм, като времето за изграждане варира от 30 до 120 секунди. Отпечатаните предмети не само са гладки, защото са отпечатани наведнъж, а не слой по слой, но са и приспособими от традиционните 3D отпечатани предмети.


Технологията дава възможност да се добавят 3D-отпечатани части към съществуващи твърди предмети, например, системата е използвана за отпечатването на дръжка върху стоманена ос на отвертка.

„Мисля, че това е начина, предоставящ възможност за масово персонализиране на предмети още повече, независимо дали са протези или обувки за тичане”, казва асистент Проф. Хейдън Тейлър (Asst. Prof. Hayden Taylor), автор на доклада за изследването. „Фактът, че можете да вземете метален компонент или нещо от друг производствен процес и да добавите персонализирана геометрия, мисля, че това може да промени начина по който продуктите се проектират.”

Доклада е публикуван в списание Science.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домашната градина събира 90 растения

Винаги пресни зеленчуци у дома с OGarden Smart

Домашната градина събира 90 растения

Живущите във все по-гъсто населените градове, често нямат възможността да имат собствена градина, в която да отглеждат плодове и зеленчуци. Съществуват редица нововъведения в областта на вътрешното отглеждане, но представената миналата година OGarden е малко по-различна, като растенията са във въртящо се колело със светлина в центъра. Новата версия на градината за хола OGarden Smart, е с подобрен дизайн.

Приложение позволява създаването на триизмерни обекти върху екрана

3Doodler рисува директно върху екрана на телефона

Приложение позволява създаването на триизмерни обекти върху екрана

Около 6 години след кампанията си в Kickstarter, WobbleWorks представи нова продуктова линия и приложение за iOS / Android, с което творците създават 3D изкуство с писалката 3Doodler, директно върху екрана на смартфон или таблет.

Lane-Keeping Bed използва технология от автомобилите на компанията

Ford задържа двойките заедно с легло

Lane-Keeping Bed използва технология от автомобилите на компанията

Използвайки системите от автомобилите, подпомагащи поддържането на платното за движение, леглото Lane-Keeping Bed на Ford е проектирано да поддържа партньорите заедно, като всеки остане във своята половина. Няма информация, относно комфорта на матрака, но по-важно е, че успява да задържи двойките в едно легло.