По-евтина вода в половин България догодина

По-евтина вода в половин България догодина

КЕВР сваля цената на ВиК услугите в 17 области заради лошо качество

Водата ще поевтинее в 17 области в страната от 1 януари догодина.

Причината е, че местните ВиК дружества не са изпълнили изискванията за качество на предлаганата от тях услуга и Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда да ги санкционира с понижение тарифите им. В други 8 области, сред които и София-столица, водата ще поскъпне, а в останалите цената остава непроменена.

Най-много ще поскъпнат ВиК услугите в столицата - с 6%, и в Разград – с 6,08 на сто. Там цената ще достигне 3,628 лв/куб.м Така от догодина

разградчани ще плащат най-скъпата вода у нас, а най-ниска ще е цената в Пловдив

Кубик вода под тепетата ще струва 2,233 лева, което е незначително повишение с 0,27%. В Добрич и Шумен, където в момента тарифите за ВиК услугите са най-високи, се предвижда понижение на цените, съответно с 13,07% и 3,28%. Двете области са сред 17-те в страната, в които водните дружества не са изпълни заложените в бизнесплановете им параметри за качество на услугата. Най-голямо ще е понижението на цената в Сливен -14,44 на сто. В Бургас се предлага намаление на тарифата с 10,39%, а в Ямбол с 12,54 на сто.

При определяне на проекта за корекции на цените са сравнявани показателите за качество на питейната вода и налягането във водопроводната система. Проверено е дали заложената в бизнесплана рехабилитация на водопроводната мрежа съвпада с изпълнената. Оценявана е също събираемостта на вземанията, ефективността на изграждане на водопроводното стопанство, обясняват от КЕВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.