По един сигнал на ден за бито животно (ТЕМАТА)
2

По един сигнал на ден за бито животно (ТЕМАТА)

Само за 2019 г. регистрираните случаи са 409, за миналата година са били 349

409 са регистрираните сигнали за насилие срещу животни през 2019 г., сочи справка от Министерството на вътрешните работи за „Монитор“. Статистиката показва тенденцията за постепенно увеличаване на броя на такъв вид престъпления, като за 2018 г. той е 349.

Това прави средно по един сигнал дневно за този период. Но от началото на създаването на зоополицията у нас досега пък сигналите за побой над животни са нараснали с близо 43%.

Този ръст обаче не се дължи на увеличаването на случаите на този вид престъпления, а по-скоро на нарастващото доверие на гражданите у зоополицията и реагирането им при забелязването на насилие над животните, коментираха от вътрешното министерство.


Обществото става все по-чувствително на тази тема,


категорични са експерти, но за да може полицаите да съдействат, е нужно всеки свидетел на такъв вид престъпление да сигнализира, вместо единствено да споделя публикации в социалните мрежи. Това все още се осъществява чрез позвъняване на спешния номер 112. Когато случаят не изисква спешна намеса, сигнал за престъпление може да бъде подаден и до съответната районна прокуратура или районно полицейско управление, включително и по електронна поща, съобщават от министерството.

При свързването с органите на реда е


ключово да се дадат възможно най-много подробности около произшествието.


Трябва да бъде изяснено къде е настъпило то, да бъде посочена информация относно извършителите и колко на брой са те, дали има опасност за здравето или живота на други хора или животни и методът, по който е извършено насилието върху животното – с огнестрелно оръжие, хладно оръжие, подръчни средства, отрова или друго. Ако насилникът е използвал превозно средство, е важно да се посочат и данни, свързани с вида му, марката, модела, цвета, отличителните белези и регистрационния номер, както и посоката на движение, за да може той да бъде разкрит възможно най-бързо. Колкото по-бързо и подробно се представи информацията, толкова по-големи са шансовете извършителят да бъде разкрит и задържан.

Когато е възможно, е добре


свидетелите да изчакат пристигането на униформените на


местопрестъплението, съветват от МВР.

В цялата страна има общо 523-ма зоополицаи, които са готови да реагират при сигналите за насилие над животни, като те са различен брой във всяка община в зависимост от оперативната обстановка.

Насилието над животни води и до други престъпни дейности, категорични са експерти. Често извършителите на подобно посегателство прибягват и към малтретиране на свои близки или приятели и други прояви на жестокост. У нас тормозът над гръбначни е престъпление от 2011 г. За него Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години и глоба от хиляда до 5 хиляди лева, а в по-тежките случаи от една до три години затвор и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.