По двама служители в министерство ще пазят евросредствата

По двама служители в министерство ще пазят евросредствата

До края на годината във всяко министерство и агенция, управляващи eврофондове, ще бъдат назначени поне по двама „служители по нередностите”. Това става ясно от плана за действие за тази година по темата за превенция и борба с измамите с европейски средства.

Служителите трябва да бъдат взаимозаменяеми с длъжностни характеристики за противодействие на измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. На подобни позиции трябва да има и служители в ГДБОП и Главна дирекция "Национална полиция“. До края на годината всички „специалисти в измамите“ трябва да се съберат, за да обменят опит за нередностите. Под ръководството на вътрешния министър работна група от всички ведомства до юни трябва да изготви предложения за нови изменения в законите.

Администрацията, занимаваща се с управление на европейски програми, ще бъде инструктирана за превенция от корупцията от КПКОНПИ, става ясно още от плана за годината. Повече публична информация трябва да бъде публикувана в системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Като мярка за ограничаване на злоупотребите е предвидено да започне обявяване на приеми на проекти по Програмата за развитие на селските райони, по-известна като „селската програма“, в ИСУН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.