По-добре заварчик, отколкото дипломиран безработен

По-добре заварчик, отколкото дипломиран безработен

Бум на желаещи да станат заварчици през последните години, отчитат в центровете за професионално обучение у нас. За по-младите българи това може да изглежда странно, но по-възрастното поколение пази спомена за едни години, когато най-добре заплатени бяха не лекарите и висшистите, а представителите на някои от тези „непрестижни” на пръв поглед професии: строители, бояджии, ел. и ВиК техници, заварчици, фаянсаджии, багеристи, автотенекеджии.

С настъпването на демокрацията за един период тези професии изведнъж бяха обявени за втора ръка и нежелани от младите. На преден план излязоха „професиите на чистите ръце”, както ги бе определил един социолог. На топло и чисто, в кабинет с всички удобства.

Но ето че днес, 30-ина години по-късно, нещата се променят. А „непрестижните” професии се превръщат в желани. Основната причина за това е липсата на достатъчно квалифицирани кадри, които да задоволят нуждите от тях. През последните години у нас се наблюдава нов бум на строителството. А всеки, който има и елементарна представа от това, знае, че в този бранш фигурата на заварчика е една от основните. Всеки може да бърка бетон и да реди тухли, но за една хубава и здрава заварка си трябват професионални умения. Които не се добиват от книжките и интернет, а в практиката, на строителното скеле в пек и студ по 8-10 часа на ден.

През последните години държавата все повече отчита острата нужда от представители на тези набързо обявени за нежелани като безперспективни професии. След като обаче страната ни вече е наводнена от юристи, икономисти и прочее хора на канцеларския труд, изведнъж се усети липсата на специалисти в някои изчезващи вече професии, сред които и заварчиците. Една от причините е, че през годините по-възрастните майстори - факири в занаята, се пенсионираха. А на тяхно място не дойде млада смяна. Така изведнъж цели сектори започнаха да търсят със свещ квалифицирани работници срещу отлично заплащане.

Затова решението на държавата да изгради мост между учебните заведения и бизнеса е похвална. По този начин ще се избегне обучението на бъдещи безработни, а интересът на младежите ще се насочи към обучение в специалност и направления, с които след завършването им ще могат да се реализират веднага на пазара на труда. С една дума по-добре добре платен заварчик, отколкото дипломиран безработен. Няма съмнение, само така ще избегнем популярния преди години рефрен от парче на трио НЛО: „Лекарите карат кооптаксита, биолози ни поправят печките, синоптици мият ни колите, а физици в цирка решат мечките.”

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.