По-добре ваксинация с музика, отколкото никаква

По-добре ваксинация с музика, отколкото никаква

Ваксинирането на ромското население досега се оказваше костелив орех за здравните власти. Фактите са красноречиви - под 10% от тази общност към момента е имунизирана срещу COVID-19. Въпреки наличието на зелени коридори и избор на ваксини като на шведска маса и денонощните пунктове.

С една дума - очевидно са налице всички възможни удобства за имунизиране, но се оказва, че всичко това не е достатъчно, за да накара мнозинството от тази общност да се включи активно в изграждането на колективен имунитет срещу коварния вирус.

Темата не трябва да се подценява, защото това е една от най-рисковите групи за разпространение на вируса.

В случая трябва да се признае и негативната роля на антиваксърите, които фабрикуват конспиративни теории как с ваксините ще ни чипират и следят и ще ни стерилизират. И ако за мнозина подобни опасения са смехотворни и дори нереални, те са факт за голяма част от ромите, чийто образователен ценз в повечето случаи или е много нисък, или пък въобще липсва.

Добре е все пак, че здравните власти се заеха да борят тези страхове и да търсят възможности как повече хора от рисковите общности да ваксинират. Похвално, защото вече първите резултати са налице - 90-годишен ром от Шумен поиска да му поставят игла с ваксина.

Щафетата поеха духовници, та дори и хора от шоубизнеса, които доброволно ще разясняват на общността, че ваксините не са опасни, а само могат да са полезни в общата борба със страшната пандемия. Няма нищо по-хубаво от това, когато певци, музиканти, инфлуенсъри и лидери на ромската общност се включват, за да помогнат безвъзмездно. Сигурно е, че ще го направят с желание, защото повечето от тях отдавна са доказали, че са обществено отговорни. В крайна сметка по-добре ваксинация с музика, отколкото никаква.

Идеята да се дават пари на ваксинираните на ръка е по-скоро химера, защото пари за подобна мярка очевидно няма. Все пак обаче няма да е зле да се отделят средства и да се помисли за някакви други стимули като ваучери за храна или безплатни концерти на открито например. Както е казал народът:„Храната прави борбата, а музиката радва душата.“

Тази мярка може да се приложи не само за братята роми, а и за останалите у нас, които още не са се решили да се имунизират. Още повече че картината не е никак розова, защото само 753 375 души имат завършен имунизационен цикъл. Добрата новина все пак е, че с една доза са много повече – 1 668 677. Та в този ред на мисли явно ще е добре здравните власти да подготвят много голяма и широка кампания за ваксиниране на цялото население на страната. Защото пред всички ни стои въпросът как ще го стигнем колективния имунитет. А той е жизненоважен за нацията, защото наесен сме заплашени от нова COVID вълна. Дано ни се размине, но за да стане това, трябва да сме предварително подготвени.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.